Koronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji Foto: Afp

Italija će ići u opću karantenu za uskrsni vikend, pokazuje nacrt uredbe koju je Reuters imao na uvid u petak, dok se vlada u Rimu bori protiv ubrzanog širenja koronavirusa diljem zemlje.


Trgovine s nenužnim proizvodima bit će zatvorene od 3. do 5. travnja. Talijani će te dane smjeti izaći iz svojih domova samo zbog posla, zdravlja ili izvanrednih situacija.

Vezani članci Ugostitelji, ilustracija Trebaju li ugostitelji uopće nositi zaštitnu masku na otvorenom? ''Oduvijek stoji preporuka, ali...'' Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje"

U nacrtu uredbe koja bi se trebala usvojiti kasnije u petak stoji da će od ponedjeljka restrikcije biti postrožene i u žutim regijama, onima u kojima je rizik od zaraze nizak. I u njima će se strogo ograničiti kretanje između gradova, a kafići i restorani bit će zatvoreni.

Uz ograničenja na nacionalnoj razini, Italija upravlja mjerama u pojedinim regijama na temelju sustava četiriju boja kojima ih označava i koje se revidiraju svaki tjedan – bijele, žute, narančaste i crvene.

Tri regije crvene

Od ukupno 20 regija, tri na jugu su crvene, narančasto ih je deset, žuto šest, a samo je Sardinija bijela, pokazuje karta na stranicama talijanske vlade.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od četvrtka, Italija u protekla dva tjedna na 100 tisuća stanovnika prosječno imala 433 novozaražena.

Na istoj listi najgore stoji Češka s 1572 novozaražena, a Hrvatska ih ima 162.