Koronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji Foto: Afp

Italija će ići u opću karantenu za uskrsni vikend, pokazuje nacrt uredbe koju je Reuters imao na uvid u petak, dok se vlada u Rimu bori protiv ubrzanog širenja koronavirusa diljem zemlje.


Trgovine s nenužnim proizvodima bit će zatvorene od 3. do 5. travnja. Talijani će te dane smjeti izaći iz svojih domova samo zbog posla, zdravlja ili izvanrednih situacija.

Vezani članci Natko Beck - 1 Natko Beck o Festivalu slobode i antivakserima: ''Ili smo mi jako, jako glupi ili su oni krivo informirani. Vidim da su neki zadrti i misle da su shvatili čitavi svijet'' Transparenti na Festivalu slobode u Zagrebu - 14 FOTOGALERIJA Pogledajte poruke s Festivala slobode u Zagrebu: ''Cijepi si mamu'', ''Nabavite miševe za vaše eksperimente''

U nacrtu uredbe koja bi se trebala usvojiti kasnije u petak stoji da će od ponedjeljka restrikcije biti postrožene i u žutim regijama, onima u kojima je rizik od zaraze nizak. I u njima će se strogo ograničiti kretanje između gradova, a kafići i restorani bit će zatvoreni.

Uz ograničenja na nacionalnoj razini, Italija upravlja mjerama u pojedinim regijama na temelju sustava četiriju boja kojima ih označava i koje se revidiraju svaki tjedan – bijele, žute, narančaste i crvene.

Tri regije crvene

Od ukupno 20 regija, tri na jugu su crvene, narančasto ih je deset, žuto šest, a samo je Sardinija bijela, pokazuje karta na stranicama talijanske vlade.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od četvrtka, Italija u protekla dva tjedna na 100 tisuća stanovnika prosječno imala 433 novozaražena.

Na istoj listi najgore stoji Češka s 1572 novozaražena, a Hrvatska ih ima 162.