Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zamolila je sve građane da ne obraćaju pozornost na neprovjerene javne objave i preporuke osoba koje nisu ovlašteni eksperti.


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u priopćenju navodi kako je epidemija koronavirusa došla nenadano i da je u tijeku intenzivna borba za ograničavanje i usporavanje stopa infekcije.

Vezani članci Ilustracija Otkriven novi način širenja omikrona? Vlasti upozorile građane: "Svedite kupnje inozemnih dobara i pošiljaka na minimum" Antonio Horta-Osorio Skandal u svjetski poznatoj banci: Predsjednik podnio ostavku zbog kršenja epidemioloških mjera

Napominju kako su oni prvi organizirali znanstveni skup o koronavirusu, koji je bio održan još uoči prodora virusa u Europu i koji je izazvao veliku pozornost struke i javnosti sublimiravši sve bitno i do tada aktualno o koronavirusu kao novome patogenu s kojim se čovječanstvo mora suočiti, naveli su u priopćenju.

Ističu kako članovi Razreda za medicinske znanosti HAZU aktivno prate krizu i nastoje pridonijeti njezinu prevladavanju, a neki od njih velikim neposrednim angažmanom i ekspertnim znanjem pomažu u praćenju i zbrinjavanju zaraženih te obavještavanju javnosti preciznim informacijama i smirujućim obraćanjem preko službenih medija.

Zamolili su sve građane da ne obraćaju pozornost na neprovjerene javne objave i preporuke osoba koje nisu ovlašteni eksperti.

Preporučili su da se prate i slijede preporuke Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji su, napominju, u svrhu borbe s epidemijom okupili naše vodeće mjerodavne stručnjake – epidemiologe, infektologe i ostale.

Od inozemnih izvora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preporučuje građanima da prate kao mjerodavna jedino priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, https://www.who.int) i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC, www.ecdc.europa.eu) te mrežnu stranicu američkoga Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC, https://www.cdc.gov).

Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uviđaju da Vlada Republike Hrvatske, Nacionalni stožer civilne zaštite i hrvatska zdravstvena zajednica čine sve da se građani, u granicama mogućega, osjećaju sigurno i zaštićeno te su uvjereni da ćemo svi zajedno, držeći se propisanih uputa, uz veliku samodisciplinu i odgovornost prema sebi i bližnjima, uspješno prebroditi ovu krizu s najmanjim mogućim posljedicama, naveli su u priopćenju. 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju