Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjere pomoći za korona-krizu

Premijer Plenković najavio da se uskoro zatvaraju trgovine, kafići, restorani, teretane, kina... ''Molim građane da shvate ozbiljnost situacije''

U Banskim dvorima održana je sjednica Vlade na kojoj je donesen niz mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković uvodno je izvijestio da se od zadnje sjednice broj zaraženih utrostručio u Italiji, učetverostručio u Njemačkoj, u Španjolskoj je broj 5 puta veći. ''Kod nas je zahvaljujući svim mjerama porast broja zaraženih umjeren i još uvijek pod kontrolom'', rekao je predsjednik Vlade. Kaže da je Španjolska prije 17 dana imala 58 zaraženih, a danas 11 tisuća. Mjere idu od zabrane javnih okupljanja do zabrane kretanja u nekim zemljama, kontrole na granicama...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže objavu plana Stranka Pametno: "Restriktivne mjere istječu za tri dana, a još ne znamo što dalje" Davor Majetić očekuju i nove poteze HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi

Najavio je videokonferenciju Europskog vijeća nakon sjednice Vlade. Zahvalio je Stožeru civilne zaštite i svim zdravstvenim djelatnicima, ljudima koji rade u trgovinama zahvalio na požrtvovnosti. ''Ovo je trenutak za vrlo visoki stupanj osobne odgovornosti'', rekao je i apelirao na sve građane da slušaju preporuke.

U idućim danima zatvaraju se dućani, kafići, kina...

Najavio je da će se po hitnom postupku donijeti niz zakona, a posebno je izdvojio povećanje ovlasti Nacionalnog stožera. ''Stožer će u idućim danima donositi mjere o privremenoj obustavi rada trgovina, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, muzeja, kina, kazališta, teretana, izložbi, dječjih radionica...'', najavio je i objasnio kako je cilj smanjiti društvene kontakte. ''Molim građane da shvate ozbiljnost situacije'', rekao je.

Rekao je da je konsolidrirana krva slika, financijska slika Hrvatske što nas čini spremnijima za suočavanje s krizom. ''Bez obzira na to, ovo je kriza, pa donosimo niz mjera za pomoć gospodarstvu'', rekao je. ''Rat protiv koronavirusa, rat protiv panike'', poručio je predsjednik Vlade. Zahvalio je oporbenim strankama na razumijevanju, ali i sindikatima i poslodavcima.

Nema ovrha i deložacija

Izdvojio je i mjeru da u ovom razdoblju nema ovrha i deložacija, a rekao je i da će se odobravati beskamatni zajmovi i potpore za očivanje radnih mjesta. Najavio je i posebnu web-stranicu o koronavirusu. Apelirao je na sve građane da vode računa o higijenskim navikama i smanjenje društvenih kontakata.

Na sjednici Vlade donesen je paket mjera za pomoć građanima i tvrtkama za ublažavanje krize uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je glavni cilj mjera očuvanje radnih mjesta i isplata plaća. Ukupno se donose 63 mjere. Prvi se set odnosi na gospodarske subjekte koji su već osjetili ili će osjetiti posljedice. ''Omogućuje se odgoda plaćanja javnih davanja - porez na dohodak i dobit i doprinosi'', objasnio je Marić. Odgoda je na tri mjeseca, a moći će se prolongirati na još tri. Nakon toga omogućit će se beskamatna otplata duga. Uvest će se moratorij na obveze u roku 3 mjeseca, odobravat će se krediti za likvidnost, ali i omogućiti reprogram obveza. ''Građanima koji su zaposleni u subjektima koji su zapali u teškoće omogućit će se odgoda otplate kredita'', objasnio je. 

 Ministar Marko Pavić rekao je da će se osigurati likvidnost europskih projekata. Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je turizam itekako pogođen i da će se u idućem kvartalu još više osjetiti. Odgodit će se plaćanje boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenja mjere ''stalni sezonac'' za još tri mjeseca. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da su osigurali 350 milijuna kuna za 11 mjera u poljoprivredi.

Guverner uvjerava da nema problema s likvidnosti

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da Hrvatska narodna banka očekuje vrlo oštru, ali kratku kontrakciju gospodarske aktivnosti. ''To je kao kratkotrajni rat gdje imate i šok na strani ponude i šok na strani potražnje'', objasnio je. Fokus mjera je na održavanju povoljnih uvjeta financiranja radi sačuvanja radnih mjesta. ''Plaćanje u dućanima će se nastaviti neometano'', rekao je guverner. Ponovio je da je tečaj stabilan, a nakon što su proveli četiri devizne intervencije ''Nitko se ne treba brinuti da će doći do problema likvidnosti'', uvjerava Vujčić. Zaključio je da, unatoč svemu, nastavljamo put prema eurozoni. ''Da smo u eurozoni, neke od ovih mjera ne bi bile potrebne'', naveo je i izrazio nadu da ćemo iduću krizu dočekati u eurozoni. ''Možemo i bez krize'', našalio se Plenković.

Predložen je i niz zakona kojima se povećavaju ovlasti Stožera civilne zaštite. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da su odgođeni svi pravosudni postupci koji nisu hitni. ''Posebno se to odnosi na ovrhe i deložacije'', rekao je. Oni koji mogu obavljati od kuće radit će od kuće kako bi se spriječio rizik.

Divjak izvijestila o virtualnoj školi

Donesena je odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa. Ministar Horvat rekao je da se pokazala potreba za žurnom nabavom opreme koju ne posjedujemo a koja je bitna za zaštitu. Popis je tajan.

Na kraju sjednice Vlade ministrica znanosti obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da ima zadovoljstvo reći da škola u virtulanom prostoru - funkcionira. Pohvalila se da smo jedna od rijetkih članica EU-a kojoj je to uspjelo. O hakerskim je napadima rekla da je to obijest, a nada se da će se uskoro pronaći tko je to učinio.

Beroš apelirao na građane, osobito starije

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom što pokazuje da su se mjere pokazale učinkovitima. ''Obrana ulazi u treću fazu što znači da smo na sredini puta'', rekao je ministar. Još je jednom apelirao na samozaštitu građana, a osobito na starije koje je pozvao da ne izlaze iz svojih domova. Najnovije brojke najavio je za presicu u 18 sati koju ćete moći UŽIVO pratiti na portalu DNEVNIK.hr.

Ministar Davor Božinović rekao je da će povećanje ovlasti Stožera omogućiti da se odluke donose promptnije i brže.

''Zasjedat ćemo koliko god to bude potrebno i donositi mjere'', rekao je na kraju premijer Plenković. Ponovno je pozvao građane da se ponašaju odgovorno.

Prema dosad objavljenim podacima, u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 65 ljudi. Sve najvažnije vijesti o koronavirusu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene