Cijepljenje djece, ilustracija
Cijepljenje djece, ilustracija Foto: Getty Images

Na društvenim mrežama je počela kružiti vijest da će se u domovima za nezbrinutu djecu provoditi obvezno cijepljenje. Neki su čak pozivali i na ''izvršavanje pritiska ispred tih ustanova''.


Internetom je počela kružiti informacija da se provodi obvezno cijepljenje u domovima za nezbrinutu djecu. Neki su počeli na svojim društvenim mrežama pozivati na otpor, čak su i pozivali građane da dođu ispred domova i da zovu domove, ali i šalju e-mailove.

To nije istina, nitko obvezno ne cijepi djecu. Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike su za DNEVNIK.hr. rekli da odluku donosi isključivo roditelj ili zakonski skrbnik.

''Odluku o cijepljenju djeteta, bilo ono u ustanovi ili u obitelji, ne donose ravnatelji ustanove ni Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, već isključivo roditelj ili zakonski zastupnik djeteta. Naglašavamo da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio preporuku te da ne postoji obveza za cijepljenje djece, kao ni za odrasle osobe'', rekli su nam iz Ministarstva.

Dijete Ljudi zgroženi što MOST koristi djecu za referendum protiv cijepljenja: Reagirala i pravobraniteljica

Cijepljenje djece Danas stiže cjepivo za djecu: Provjerili smo gdje će ga djeca moći dobiti i koje su moguće nuspojave....

Iz dječjeg doma Nazorova su nam rekli da dosad nijedan roditelj ili skrbnik nije izrazio želju cijepiti dijete. ''Do sada nismo dobili nikakvu odluku ni od HZJZ-a ni od Ministarstva o mogućem cijepljenju djece'', rekli su iz Nazorove za DNEVNIK.hr. Ističu da za bilo koje cijepljenje djece suglasnost daju roditelji ili njihovi skrbnici. ''Ne donosimo medicinske odluke mi u ime djeteta, nikada'', zaključili su iz doma.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju