Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski izbori

SDP-ov kandidat 007 minimalnu mirovinu za puni staž digao bi na 635 eura

Kandidat za EU izbore Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Kandidat za EU izbore Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kandidat za EU izbore Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iz SDP-a biračima stiže obećanje da će se u Europskom parlamentu boriti za veća primanja u Hrvatskoj. Pokrenuli bi inicijativu da se na razini cijele Europske unije propiše iznos minimalne plaće i minimalne mirovine za pristojan život.

SDP-ov kandidat 007 ima ideju da se iz Bruxellesa određuje model izračuna minimalne plaće za sve države članice.

Pročitajte i ovo Europski parlament (Foto: AFP) Nakon izbora Velike promjene: Što bi nam mogao donijeti fragmentiran Europski parlament? Europski parlament (Foto: AFP) Unosan posao Lova do krova: Evo koje će beneficije imati oni koji su izborili ulazak u Europski parlament

''Gdje bi imali jasno definirane kriterije po kojem bi se to određivalo, odnosno koliko bi ta plaća iznosila u svakoj pojedinoj zemlji'', kazao je Gordan Maras, kandidat za europske izbore (SDP).

Diktirao bi i iznos minimalne mirovine. ''Za puni radni staž da ona bude 75 posto prosječne plaće'', dodaje Maras.

22 od 28 EU država već sada zakonom određuju minimalnu plaću, među njima i Hrvatska. HDZ nije za to da se diktira iz Bruxelles.

''Hrvatska demokratska zajednica se zalaže, a to je potpuno i na liniji Europske pučke stranke, da socijalni standardi, da socijalne politike trebaju biti u nadležnosti prije svega država članica'', kazao je Karlo Ressler, kandidat za europske izbore (HDZ).

Most je za dostizanje europskog životnog standarda u Hrvatskoj, ali tvrde da SDP-ov prijedlog nije realan.

''Propisivanje zajedničke minimalne plaće se u ovom trenutku ne može ostvariti jer imamo različite standarde'', rekao je Božo Petrov, kandidat za europske izbore (Most NL).

EU članice već propisuju i minimalni iznos mirovine. U Njemačkoj ga žele povećati na 900 eura. SDP-ov prijedlog hrvatsku bi minimalnu mirovinu za puni staž digao na 635 eura to jest 4700 kuna.

Građani bi profitirali priznaju iz Amsterdamske koalicije, ali druge države, smatraju, ne bi na to pristale.

''Ova ideja SDP-a je na tragu socijaldemokracije, ali ono što ja čitam i na tragu da se skupi što više glasova i na tragu populizma'', kaže Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja za europske izbore (Amsterdamska koalicija).

Stručnjaci za europsko pravo nam kažu kako bi Europska komisija mogla naći opravdanje za nametanje takvih propisa državama, ali i da bi s druge strane, članice imale i jake pravne argumente u borbi protiv ove SDP-ove ideje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene