Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje sve nejasno...

Infrastrukturu za projekt ''Golf na Srđu'' ipak će platiti Dubrovčani?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andro Vlahušić, osim što od jučer razmišlja kako će tražiti pomoć Ustavnog suda da se ipak može kandidirati na lokalnim izborima, problem ima i s proračunom grada koji vodi već 8 godina. Proračun težak oko 580 milijuna kuna ugrožava projekt golfa na Srđu jer je Vlahušić, unatoč prethodnom dogovoru, odlučio o trošku Dubrovčana graditi cestu investitorima.

Dubrovnik je spreman financirati dio infrastrukture za Golf resort na Srđu. U proračunu su pripremili 25 milijuna kuna za iduću godinu.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Nova lokacijska dozvola za golf na Srđu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borba se vodi na sudovima Protivnici projekta osudili nove dozvole za golf na Srđu: "Ovo je rezultat pritiska kojeg na Vladu stavlja investitor"

'Sada postaje jasno da će se iz džepova građana izvući više stotina milijuna kuna za servisiranje ovog privatnog projekta', kaže Đuro Kapor iz inicijative 'Srđ je naš'.

Gradonačelnik objašnjava - novac je iz komunalnih doprinosa, a ne iz džepova građana.

'Oni trebaju uplatiti novac, a u vremenu dok ga ne uplate, dok se ne izda građevinska dozvola, pregovaramo s njima kako da pararleno radimo procese. Jer infrastrukturu povremeno trebate napraviti i prije toga', kaže Andro Vlahušić.

Inicijativa 'Srđ je naš' upozorava - planirani novac ne postoji, osim kao ideja.

'To nisu novci iz komunalnog doprinosa, jer on nije određen, niti može biti određen dok ne budu izdate građevisnke dozvole za vile'.

Građani su sumnjičavi.

'Neka sami ulože, ne trebaju nam kasnije vraćati pare. Kasnije će se i ta firma raspast i tko zna što, kako to u nas ide i opet će netko staviti pare u špag'.

Dubrovački HDZ već je najavio da proračun neće podržati iz više razloga. Presudna bi trebala biti lista Srđ je grad - a oni imaju svoje uvjete.

'Ukidanje 25 milijuna kuna namijenjenih za izgradnju infrastrukture na Srđu i raskid koncesijskog ugovora. Proračun u kojem će biti izdvojeno 25 milijuna kuna od slijedeće i svake slijedeće godine mi sigurno nećemo podržati', kaže Ljubo Nikolić, gradski vijećnik liste Srđ je grad.

Investitor je, kažu iz Inicijative Srđ je naš,  još 2013. jamčio kako će infrastrukturu financirati sami. Danas tvrde - to je obveza grada.

'Investitor u javnu infrastrukturu, govorimo o javnim cestama, o vodnoj infrastrukturi, pročistaču otpadnih voda, može biti isključivo jedinica lokalne samouprave. U ovom slučaju grad Dubrovnik, odnosno komunalno društvo Vododovod Dubrovnik', kaže Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf.

Prve se lopate na Srđu čekaju već godinama. I puno je još problema uz infrastrukturu - ceste i vodovod. Investitor još čeka studiju utjecaja na okoliš. Postoji i sudska odluka da je projekt nezakonito povećan. Civilne udruge upozoravaju - davanja iz proračuna za projekt kojem je upitna budućnost - igranje je s novcem građana Dubrovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene