Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO TO PLAĆA?

GOLF NA SRĐU Vlahušić: ''Takvog investitora nema u cijeloj Hrvatskoj''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa "Srđ je naš" upozorava da grad Dubrovnik namjerava uložiti 25 milijuna kuna za cestu prema Srđu iako je još prije tri godine obećano da za projekt "Golf na Srđu" neće ići ni lipa iz proračuna. Gradonačelnik Andro Vlahušić tvrdi da će se to financirati novcem investitora, kojeg će uplatiti u proračun na ime komunalnog doprinosa.

Inicijativa "Srđ je naš" upozorava kako gradske vlasti Dubrovnika planiraju novac građana potrošiti na infrastrukturu za privatan projekt Golfa na Srđu. Upozoravaju kako Grad Dubrovnik u proračunu za 2017. planira uložiti 25 milijuna kuna za cestu prema Srđu, a kroz još dvije godine 50 milijuna kuna iz proračuna za infrastrukturu za projekt Golf resorta na Srđu.

Upozoravaju i kako Vodovod Dubrovnik podiže kredit za radove na vodopskrbnom tunelu kroz Srđ, i to sve dok je lokacijska dozvola za ovaj projekt u sudskom procesu. Podsjetili su na obećanje iz 2013. kako će svu infrastrukturu za projekt na Srđu financirati investitori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U vezi golfa na Srđu Zmajlović: Ne sumnjam da će tužba biti u korist Ministarstva Slika nije dostupna Potrebno nešto više od 8.000 U samo tri dana više od pet tisuća potpisa protiv golfa na Srđu

"Svaka iole odgovorna gradska vlast bi zastala s bilo kakvim daljnjim odlukama ili troškovima dok se ne legalizira stanje projekta. Unatoč tome, razvijaju se modeli na koje načine izvući milijune kuna novca javnih obveznika za potrebe izgradnje infrastrukture na Srđu", kaže Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš".

Andro Vlahušić, gradonačenik Dubrovnika, međutim kaže da se istina namjerno iskrivljuje jer će se gradnja ceste zapravo financirati novcem investitora, kojeg će oni uplatiti na ime komunalnog doprinosa. 

"Ukupni prihodi za komunalne doprinose za golf je 201 milijun kuna i toliko oni moraju platiti. Od toga svi troškovi koji se uopće mogu predvidjeti iznose nekih 120 milijuna kuna. Neka bude i 150, nama treba ostati najmanje 50 milijuna kuna koje ćemo iskoristiti za šire područje koje nema veze sa Srđom. Oni će preplatiti najmanje za jednu četvrtinu, a ovi (iz inicijative "Srđ je naš") namjerno to izvrću da bi skrenuli pažnju na sebe. Sve je jasno, postoji odluka iz 2013. godine, neće biti niti lipe, ni vodovod. Oni daju vodovodu na raspolaganje infrastrukturu koju će sami napraviti. Takav investitor, što se tiče komunalnog doprinosa, nije bio, ne u Dubrovniku, nego u cijeloj Hrvatskoj", rekao nam je Vlahušić.

Gradonačelnik kaže da taj novac moraju potrošiti jer bi u protivnom morao biti vraćen investitoru. "Po Zakonu o komunalnom gospodarstvu novac koji se nije potrošio za namjenu morate vratiti investitoru. Znači, komunalni doprinos se plaća za uređenje cesta, parkova i svega ostalog. Znači to su strogo namjenska sredstva. I mi imamo problem kako da za pedesetak milijuna kuna, jednu četvrtinu sredstava, pronađemo neke investicije koje imaju opravdanje da oni ne bi tražili nazad taj novac", kaže Vlahušić. 

Inače predstavnici Inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor i Enes Ćerimagić pozvali su Vlahušića, Valentina Dujmovića, direktora dubrovačkog i predstavnike tvrtke "Razvoj golf" da objave prijedlog ugovora koji je "dogovaran u predvorju jednog zagrebačkog hotela", a odnosi se na model plaćanja infrastrukture za projekt golfa na Srđu.

Tvrde, naime, da su se sastali kako bi pronašli način da dubrovački Vodovod preuzme financijske obveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu bez odobrenja Gradskog vijeća. Iz tvrtke "Razvoj golf" priopćenjem su ustvrdili da su "Gradu Dubrovniku predložili model po kojem bi investitor predujmio financijska sredstva koja su potrebna za izgradnju javne infrastrukture, odnosno navedenu bi infrastrukturu samostalno izgradio i predao u vlasništvo Gradu Dubrovniku, a navedeni iznos bi se 'prebio' s komunalnim doprinosom kada on dospije".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene