Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Županica prozvala Vladu za ekološko stanje u Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić rekla je na konferenciji za novinare u Sisku da za ekološko stanje u tom gradu mora odgovarati Vlada jer je jedino ona odgovorna za to što sisačka Rafinerija nafte nije modernizirana.

Županica Lovrić je primijetila da je sisačka rafinerija trebala biti modernizirana do 2006., ali da je rok obnove pomaknut na 2011. godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

'Koncentracija sumporovodika prošle je godine na mjernim postajama Zavoda za javno zdravstvo 99 puta prešla granične vrijednost', rekao je ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić, dodavši da je za emisije sumporovodika odgovorna rafinerija kojoj je potrebna hitna modernizacija.

'Vlada i država, koja je vlasnik Ine i rafinerije u Sisku, moraju odgovoriti na pitanje zašto do sada nisu modernizirana postrojenja u Sisku, kao i na pitanje kamo ide veliki Inin profit jer je to izuzetno profitabilna grana industrije, a 30-ak godina nije se uložila ni kuna u modernizaciju postrojenja u Sisku', rekla je županica Lovrić.

Ustvrdila je da se građani cijele Sisačko-moslavačke županije truju jer nije riječ samo o rafineriji, već i o Termoelektrani i kemijskoj industriji Herbos, koje imaju spalionice otpada, a u Kutini je i Petrokemija.

Lovrić je napomenula da je tek ova županijska vlast utemeljila
upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode s pratećom stručnom
službom, a u praćenje stanja okoliša i zdravlja uložila je više od milijun kuna.

'Vjerujem da Sisak neće podleći političkim pritiscima i da će
ustrajati u podnošenju sudske tužbe protiv Ine', napomenula je, pozdravivši i osnivanje udruge Sisačka eko akcija.

Na konferenciji za novinare također je rečeno da u dosadašnjim istraživanjima nije utvrđena veza između emisije benzena i pojave leukemije i raka pluća, s obzirom na to da nema statističkih odstupanja u odnosu na druge dijelove Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene