Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na pet godina

Zoran Pičuljan novi povjerenik za informiranje, GONG upozorava na pritiske Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Pičuljan novi je povjerenik za informiranje, odlučio je u srijedu Hrvatski sabor nakon što je za njegov izbor tajno glasovalo 87 zastupnika, dok je njegova protukandidatkinja Dubravka Bevandić dobila 22 glasa.

Pičuljan dolazi na mjesto Anamarije Musa kojoj je mandat istekao u listopadu, a koja je kao prva povjerenica tu dužnost obnašala proteklih pet godina. Nije se ponovno kandidirala, nego se vratila znanstvenoj karijeri na Pravnom fakultetu.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav" Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Pičuljan je doktor pravnih znanosti, veleučilišni nastavnik i sveučilišni docent, bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, pomoćnik ministra vanjskih poslova i tajnik Ministarstva vanjskih poslova, zamjenik ministra uprave, hrvatski veleposlanik u Češkoj.

Objavio je četiri knjige iz područja prava i tri iz područja promocije hrvatske kulture, tridesetak znanstvenih i stručnih radova na području upravnog prava i uprave, službeničkog prava te diplomatskog i konzularnog prava.

O izboru povjerenika u utorak se vodila žestoka rasprava u Saboru.

Povjerenik se bira na pet godina, na tu dužnost može se izabrati osoba koja ima hrvatsko državljanstvo, visokoškolsku diplomu pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.

Povjerenik za informiranje štiti, prati i promiče Ustavom RH zajamčeno pravo na pristup informacijama te ponovnu uporabu informacija.

Njegovi osnovni zadaci odnose se na provedbu drugostupanjskog postupka u predmetima prava na pristup informacijama i ponovne uporabe informacija, inspekcijski nadzor, nadzor nad provedbom zakona, uspostavljanje međunarodne suradnje i suradnje s tijelima Europske unije te domaće stručne suradnje i suradnje s tijelima javne vlasti.

Skrbi o informiranju javnosti i promicanju prava na pristup informacijama, predlaže mjere i programe za usavršavanje u području prava na pristup informacijama.

GONG upozorava na pritisak Vlade na nezavisne institucije

Izbor povjerenika kasni gotovo mjesec dana jer se na prvi javni poziv odazvao samo jedan kandidat – Zoran Pičuljan, upozorio je GONG.
Izrazili su zabrinutost zbog tako slabog odaziva za rukovodeće mjesto jedne nezavisne institucije koja zagovara ustavno pravo građana i građanki da budu informirani o djelovanju vlasti. Smatraju da pritisak Vlade na redom sve nezavisne institucije kojima je dužna polagati račune za svoj rad djeluju demotivirajuće na stručnjake i stručnjakinje koji svoje kompetencije nisu voljni izložiti takvim političkim pritiscima.

Povjerenik za informiranje ključan je i za provedbu vladine Politike otvorenih podataka za koju još uvijek ne postoji Akcijski plan, čija je objava najavljena za 19. listopada ove godine. Mjesec dana nakon što je GONG upozorio na kašnjenje objave Akcijskog plana uz Politiku otvorenih podataka, institucije i dalje šute, zaključuju u GONG-u. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene