Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa u Saboru oko povjerenika za informiranje

Grmoja: "Gura se čovjeka koji je dobar s HDZ-om i SDP-om"; Glavak: "Govorite nisko i bezobrazno"

Hrvatski sabor je u utorak sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu da se novi povjerenik ili povjerenica za informiranje izabere između dvoje kandidata: Dubravke Bevandić, dugogodišnje djelatnice Ureda povjerenika za informiranje i Zorana Pičuljana, bivšeg veleposlanika u Češkoj i državnog tajnika u Ministarstvu uprave.

Nikola Grmoja iz Mosta je ubrzo nakon početka rasprave zatražio stanku jer  smatraju da Zoran Pičuljan nije osoba za mjesto povjerenika informiranja.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

"Gura se čovjeka koji je bio diplomat, dobar s HDZ-om i SDP-om, čovjek za kojeg je Mate Granić svjedočio da je Zoran Milanović napredovao u diplomaciji. To je čovjek sustava, a ne čovjek koji se treba boriti protiv sustava da bi građani dobili pravodobne informacije", kazao je Nikola Grmoja dodavši kako se nada da će Sabor glasati protiv Pičuljana.

Stanku je zatražio i HDZ kako bi "oporba pogledala zakone" i shvatila o kakvoj se kandidaturi i kakvom mjestu radi. "Mislim da je apsolutno neodgovorno, nisko i bezobrazno na ovaj način diskvalificirati kandidata. Nemate pravo na takav način govoriti o bilo kome", poručila mu je HDZ-ova Sunčana Glavak.

Žustra rasprava i u pojedinačnoj raspravi

U pojedinačnoj raspravi o kandidatima, žustra rasprava ponovo se dogodila nakon istupa Mostovog Nikole Grmoje. Grmoja je kazao da je Zoran Pičuljan do sada pokazao o kakvoj se osobi radi.

"On je rekao da je Vlada u procesu oko Agrokora bila apsolutno transparentna. Takav profil osobe je apsolutno neadekvatan. Ne govorim o čovjeku nego o profilu za ovakvu poziciju. Ovo je pozicija koja zahtijeva sukobljavanje s vladajućima kako bi fizičke i pravne osobe došle do informacija", kazao je Grmoja i dodao da je Pičuljan čovjek koji je bio u HDZ-u do trenutka kad je ta stranka izgubila izbore. Navodi kako je Pičuljan na pitanje kad je izašao iz HDZ-a rekao lažnu informaciju.

"Lošije mišljenje od onog koje imam o HDZ-u imam o ljudima koji, kad HDZ izgubi vlast, odlaze iz HDZ-a kako bi ostali na poziciji. On je tada bio veleposlanik u Češkoj", istaknuo je Grmoja.

Navodeći kako je Pičuljan pomogao i Zoranu Milanoviću u napredovanju u službi. Grmoja navodi kako "je zanimljivo da SDP danas uopće ne sudjeluje u ovoj važnoj raspravi. Kolega Glavašević koji je izašao iz SDP-a se javio za riječ, ostali iz SDP-a uopće nisu sudjelovali u raspravi o ovoj bitnoj temi." Time je završena rasprava o toj temi.

"Velika koalicija na djelu"

"Mi ovdje imamo jednu veliku koaliciju na djelu gdje se podupire čovjek koji se neće suprotstaviti Plenkovićevoj Vladi, a koja nastoji okupirati sve institucije u Hrvatskoj, pacificirati ih i umrtviti", zaključio je Grmoja.

Na njegovo izlaganje prijavljeno je sedam replika. HDZ-ova Marija Jelkovac odgovorila mu je da su joj jasni napadi na premijera i HDZ jer im Grmoja, kako je kazala, ne može "oprostiti košaricu koju su dobili iz Vlade". "Sad jedino možete napadati, ali mislim da nije korektno diskvalificirati kandidata čiji životopis govori više od ičega", dodala je Jelkovac.

Grmoji je odgovorila i HDZ-ova Sunčana Glavak koja se i ranije upustila u svađu s njim. "Kolega Grmoja, moje je pitanje upućeno vama: otkad ste vi to samoprozvana moralna vertikala i otkad bi netko tko se javlja na natječaj i ima sve uvjete trebao pitati Most smije li se javiti na neki natječaj?".

Mostovom Grmoji odgovorio je i HDZ-ov Josip Borić. "Čega je bilo u vrijeme Mosta? Da vas podsjetim, svi se sjećamo izjave ovjerene kod javnog bilježnika, da nećete koalirati ni s SDP-om ni s HDZ-om. Drugi dan ste potpisali Milanoviću, nakon toga završili s HDZ-om, dvaput. I nije vas bilo briga, kad ste ušli u ministarstva, koje su stranke članovi. Ovdje govorimo o ljudima sa strukom i znanjima. To što vi radite je ispod svake razine normalnog ponašanja jednog zastupnika i sram vas može biti da na taj način dijelite ljude, struku i one koji nešto mogu biti u ovoj državi", kazao je Borić.

Glasanje o Povjereniku za informiranje bit će održano naknadno.

U nastavku sjednice o Zakonu o osiguranju

Na dnevnom redu sjednice je i konačni prijedlog izmjena Zakona o osiguranju, kojim se u pravni poredak Hrvatske unosi direktiva EU. Novost koju donosi taj zakon je uvođenje dokumenta s informacijama o proizvodu osiguranja, koji sadrži objektivne informacije o proizvodu osiguranja u razumljivom obliku koji mora biti jednostavan za čitanje i ne smije dovoditi u zabludu potrošača, sve kako bi se potrošaču omogućilo da donese odluku o sklapanju ugovora o osiguranju.

Uvodi se obveza stručnog osposobljavanja i usavršavanja u trajanju od najmanje 15 sati godišnje za posrednike u osiguranju, a propisuju se i dodatni kriteriji za obavljanje poslova prodaje investicijskih proizvoda osiguranja zbog njihove složenosti.

U odnosu na prijedlog u prvom čitanju, konačni tekst zakona daje mogućnost društvima za osiguranje da obavljaju isplate iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja u obliku mirovinske rente, uz prethodno odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Propisuje se i mogućnost društvima za osiguranje, društvima za zastupanje u osiguranju, društvima za brokerske poslove u osiguranju i društvima za brokerske poslove u reosiguranju da obavljaju poslove kreditnog posredovanja, uz prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke.

Sabor bi trebao završiti dan raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o zakladama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene