Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZORAN MARAS KOD MILANOVIĆA

Zbog njegove majice HOS-a Milanović je lani napustio Okučane. Danas je razgovarao s predsjednikom i poručuje: "Nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata"

Aktualno Galerija Zoran Maras Zoran Maras Foto: DNEVNIK.hr Znakovlje HOS-a - 1 Znakovlje HOS-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Znakovlje HOS-a - 2 Galerija 1/3 >>
Uzvikivanje ustaškog pozdrava osuđuje Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije. A upravo on je lani na obljetnici Bljeska nosio HOS-ovu majicu na kojoj piše taj pozdrav, zbog čega je predsjednik Zoran Milanović napustio Okučane. U utorak pak, za stolom kod predsjednika, zajednički traže rješenja za probleme koji branitelje muče više od dva desetljeća.

Prošlogodišnju obljetnicu Bljeska predsjednik Milanović napustio je zbog majice HOS-a na kojoj piše "Za dom spremni". Nosio ju je Zoran Maras koji je danas sjeo za stol s Predsjednikom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Fred Matić SDP Fred Matić o odluci Ustavnog suda: "Sjetim se vukovarskog pakla, krvi i smrti"

Na pitanje novinara je li se s Predsjednikom dotaknuo te situacije, Maras odgovara: "Pored ovih tema ja mislim da je o tome bespredmetno razgovarati".

Ali osvrćući se na događaje 10. travnja u Splitu, dodaje: "Nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata s bilo koje strane jer na takav način samo štetimo Hrvatskoj."

Predstavnici Zbora udruga veterana gardijskih brigada i Udruge specijalne policije razgovarali su s Predsjednikom o četiri važne teme - nestalima, tužbama logoraša protiv Srbije, odštetama i obilježavanju obljetnica.

"Predsjednik je pokazao da ima volju za to, nama je to drago da je tako. Mislim da će se i malo više pritiska napraviti, jer jedino pritiskom se mogu neke stvari riješiti", smatra Željko Dragašević.

"Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno", rekao je predsjednik Milanović.

Plenković im nikad nije odgovorio

Kao sukreatorima vanjske politike, prijedlog za isti ovakav sastanak, istodobno kada i predsjedniku, uputili su i premijeru Andreju Plenkoviću.

"Odgovor nikad nismo dobili, niti prvi put, niti drugi put kad smo poslali ponovno da li će nas primiti ili neće", rekao je Dragašević.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić ga opravdava: "Kada je u pitanju briga za branitelje, ta se briga provodi djelima, a puno manje riječima".

Predsjednik je svojim djelima pokazao da neće tolerirati ustaški pozdrav na HOS-ovom grbu. Zbog toga se, iako je došao u Zadar, nije pojavio ni na obilježavanju akcije Maslenica. Godišnjica Bljeska ponovno se bliži.

"Ja ću doći u majici sa svim ratnim postrojbama koje su bile u Domovinskom ratu. Pa ratna postrojba bio i HOS", smatra Zoran Maras.

Na pitanje novinara misli li da će Predsjednik otići zbog toga, odgovara: "Ja ne mislim ništa. Ako netko smatra da nešto nije dopustivo, neka to riješava zakonima".

Vlade se mijenjaju - zakonske zabrane nema.

"Točno, ni jedna Vlada nije riješila taj problem neprimjerenog znakovlja u javnom prostoru. Nije riješila. Ali kojoj je Vladi to lakše riješiti? Vladi lijevog centra ili desnog centra?", pita se Siniša Hajdaš Dončić.

"Da je to bilo jednostavno riješiti, to bi se već bilo riješilo", objasnio je Branko Bačić.

Pitanje je to političke volje, a nje, izgleda, još uvijek nema dovoljno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene