Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo njihove plaće državu stoje milijardu kuna na godinu, a zbog kompliciranih i bizarnih naziva, često nije ni jasno čime se bave i je li njihov posao opravdan.


Hrvatska ima 60-ak različitih agencija i instituta koje se financiraju iz državnog proračuna. Ali već do jeseni ta bi se brojka mogla smanjiti. Vlada je i u tom dijelu obećala veliko pospremanje.

Vezani članci Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže" SDP-ov Arsen Bauk u Sabor je donio nekoliko mandarina - 2 Arsen Bauk na saborsku klupu poslagao mandarine u sjećanje na Đorđa Balaševića

Na državnim su jaslama, no rijetki su oni koji uistinu znaju što njihovi djelatnici rade i što se krije iza nekih neobičnih i kompliciranih naziva, poput Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

Saznali smo da 50-ak njihovih zaposlenika priskače u pomoć u različitim pogonima dođe li do opasnosti od eksplozija uslijed zapaljivih plinova ili prašina. 'Ovakve agencije postoje svuda u svijetu, možda ne u istom obliku', rekao je Stipe Đerek, ravnatelj Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

>> Pogledajte NOVO sjedište hrvatske Sigurnosne obavještajne agencije!

Nisu jedini na koje se, prema podacima iz Ministarstva uprave troši previše. 'Mislim da niste daleko od istine da se radi o svojevrsnom neredu koji  je nastao prethodnih 10-ak godina', rekao je Arsen Bauk, ministar Uprave.

Idealan posao imaju i znanstvenici Instituta za migracije i narodnosti. Za plaće 33 djelatnika godišnje se izdvaja gotovo 6 milijuna kuna. Čime se sve bave nismo uspjeli doznati, jer su odgovorni na godišnjem odmoru. Iako se čini da njihovo postojanje nema smisla, zbog europske ih regulative moramo imati. Ministar priznaje da možemo bolje.

'Nije logično da uvijek govorimo o racionalizaciji i štednji, a ono što nam je pred nosom ne napravimo', žali se Bauk.
On će to učiniti i to spajajući dvije edukativne agencije spojit će u jednu. Ali problem još nije riješio. Kriza nije ni ovdje u zgradi u kojoj je smještena većina ministarstava. Iako zbog naziva mnogi vjeruju da im se poslovi poklapaju, uvjeravaju nas kako je njihov opis rada posve različit.

Za njihove se budžete izdvajaju vrtoglave svote. Pod ministarstvom gospodarstva sedam je različitih agencija. Isto broji i ministarstvo prometa. Četiri različite agencije, uz druge institute nalaze se pod ministarstvom poljoprivrede.
'Ako se time svakodnevno ili barem često ne bavimo, može izgledati bizarno ili smiješno. Možda to tako i je, a možda i nije', tvrdi Bauk.

Ministarstva, koja su ih i otvorila imaju zadatak obaviti nadzor i ispraviti nepravilnosti. Jesu li to i učinili znat ćemo već na jesen. Tada im istječu rokovi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.