Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKI SE NISU PROSLAVILI

Znate li kako se troši vaš novac? Donosimo popis najviše i najmanje transparentnih županija, gradova i proračuna

Transparentni proračuni hrvatskih gradova (Foto: Dnevnik.hr)
Transparentni proračuni hrvatskih gradova (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Transparentni proračuni hrvatskih gradova (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Znate li na što se troši vaš novac kojim se pune gradski i županijski proračuni? Većina građana tome ne pridaje veliku pozornost, ali zato je Institut za javne financije javno objavio koji gradovi transparentno prikazuju potrošnju javnog novca. Na listi su se našli i neki neslavni primjeri.

Zagorska općina Mače je malena, ali jako transparentna. U njoj živi dvije i pol tisuće ljudi, a proračun iznosi 5 milijuna kuna. Za svaku kunu zna se gdje ide.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika analiza Što sve posjeduju, koliko novca imaju i primaju: Kako se ministri i ostali dužnosnici provlače kroz rupe u zakonima Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 INSTITUT OBJAVIO Znate li kako gradovi troše vaš novac? Zagreb je u vrhu po transparentnosti, pogledajte tko je najgori

"U Maču se ulaže, to se vidi. Projekti različiti, sad i vrtić se radi, tako da ulaže se konstantno", kaže Karlo iz Mača.

Općina je proglašena jednom od najtransparentnijih u zemlji.

"Mještani u svakom trenutku vide na koji način mi raspolažemo upravo njihovim novcem. Većina proračuna izdvaja za naše najmlađe, kroz razna financiranja, tokom njihovog odrastanja, od predškole smještaja u vrtićima, školstva knjiga i tako dalje", kaže Mladenka Mikulec, SDP-ova načelnica općine Mače.

Osim Mača, prema analizi Instituta za javne financije, transparentan proračun imaju i Zlatar Bistrica, Stankovci, Bednja i mnogi drugi. Sve dokumente koji se tiču proračuna objavilo je 85 posto svih županija, 51 posto gradova i 44 posto općina.

"To je sve naš novac, i moj i naš i političara i civilnog društva i mi moramo svi shvatit, budući da mi punimo te proračune, moramo se više bavit s njima", kaže Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije.

Neki nisu objavili nijedan dokument

Među onima koji, pak, nisu objavili niti jedan dokument je i općina Punitovci kraj Đakova.

"Da kažem da smo krivi vjerojatno jesmo, mali smo, trudimo se maksimalno da privučemo što više sredstava. Ta naša mrežna stranica, ja vjerujem da ćemo mi to popravii", kaže Jasna Matković, načelnica općine Punitovci.

Mogu se ugledati na općinu Petrijanec koja je i sama na dnu bila prije dvije godine. S promjenom vlasti povećala se i transparentnost, a općina je ove godine objavila sve dokumente koje je Institut tražio.

"Provodimo 23 projekata vrijednih 11 i pol milijuna kuna, dakle sve je kod nas savršeno čisto i mi smo podigli razinu transparentnosti", kaže Željko Posavec, općina Petrijanec.

Među gradovima, primjer dobre prakse ima grad Pazin. Oni svake godine iz proračuna izdvoje oko 800 tisuća kuna, a o tome gdje će se taj novac uložiti, u potpunosti odlučuju građani.

U nastavku pogledajte rang ljestvicu transaprentnosti. Ocjene se nalaze s lijeve strane dokumenta. 

Razina transparentnosti by Anonymous JgGHYx on Scribd

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene