Genos, arhiva (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Genos, arhiva (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Znanstvenici hrvatskog istraživačkog laboratorija Genos pokazali su da glikani mogu biti izvrsni biomarkeri za utvrđivanje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti, te su se ovim otkrićem Genosovi znanstvenici još snažnije pozicionirali u području glikobiologije, izvijestili su u srijedu iz Genosa.


Oko 4500 osoba analizirano je u studiji koju je Genos provelo u suradnji s Kraljevskim sveučilištem u Londonu i Sveučilištem u Edinburghu. Njome je dokazano da glikozilacija imunoglobulina G ima značajnu ulogu u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska dobila klaster za personaliziranu medicinu Slika nije dostupna Veliko PRIZNANJE hrvatskoj tvrtki

Otkriće Genosa objavljeno je u vodećem međunarodnom hematološkom časopisu "Circulation research", koji je ujedno službeni časopis American Heart Association.

Glikani su u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja, a promjene na njima mogu se detektirati godinama prije prve pojave simptoma kardiovaskularnih bolesti. To omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

Genos se ovim područjem bavi već čitavo desetljeće te je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umre skoro četiri milijuna ljudi. Ove alarmantne brojke upućuju na važnost prevencije jer se većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može kontrolirati. Stoga je rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. (Hina)