Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje se popravlja

Stručnjakinja o uzroku zamućenja jedne od najljepših hrvatskih rijeka: "HE Lešće sigurno na to mjesto nisu postavili diletanti"

Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica)
Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica) Foto: Radio Mrežnica
Enigma zamućenja rijeke Mrežnice zabilježenog od Generalskog Stola nizvodno prema Dugoj Resi i Karlovcu i dalje čeka odgovore. U međuvremenu, stanje u Generalskom Stolu se poboljšava, dok je nizvodno Mrežnica još uvijek zamućena, a mi smo o mogućim uzrocima porazgovarali i sa stručnjakinjom s riječkog sveučilišta.

Za zamućenje Mrežnice u Generalskom Stolu, koje se proširilo nizvodno sve do Karlovca i (u)zbunilo mnoge domaće i strane kupače te lokalno stanovništvo, krivac se traži posvuda, a proteklih dana se najviše spominjala HE Lešće na rijeci Dobri, iako za to ne postoje konkretni dokazi te je Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio da akumulacija ne bilježi gubitke vode.

Pročitajte i ovo Mrežnica - 2 Postupak u tijeku Smaragdna rijeka koja oduševljava mnoge napokon bi mogla biti zaštićena: "Često ni ne shvaćamo koliko je lijepa" Zamućena Mrežnica - 4 Čuvari prirode zabrinuti Je li došlo do zagađenja hrvatske rijeke koju mnogi rado pohode? Zamućena je i čudne boje, poznat i mogući razlog

Nitko međutim nije spomenuo, u tom kontekstu, niti stanje riječice Globornice, koja se nalazi između HE Lešće i Mrežnice, netom prije Generalskog Stola. Globornica je pritoka Dobre, koja prolazi zapadno od Generalskog stola i u Dobru se ulijeva nekoliko kilometara niže kod zaselka Crno Kamanje.

S obzirom na prethodne informacije o tome da akumulacija Lešće ne gubi vodu, jedino se može zaključiti da se s Globornicom nije ništa dogodilo. Tim slijedom moguće je da HE Lešće zapravo nema veze sa zamućenjem Mrežnice.

Odgovore na misterij koji je još neriješen trebaju dati detaljne analize čitavog područja, koje su svakako potrebne da bi se omoguća kvalitetnija prevencija budućih sličnih događaja.

Mi smo u potrazi za odgovorima razgovarali s prof.dr.sc. Nevenkom Ožanić s Katedre za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci i suatoricom znanstvenog članka "Hidrološka analiza sliva rijeke Dobre".

Zanimalo nas je ima li HE Lešće veze sa zamućenjem Mrežnice, kao što se posljednjih dana pribojavalo u medijima i komentarima po društvenim mrežama.

"Takve špekulacije koje netko ovako baci iz rukava i tko zna kojih razloga ne vidim da možemo vezati uz jednu stvar, što ne znači da je možemo i isključiti. Međutim ovako, bez nekakve detaljne analize ne mogu reći da je to sigurno uzrok."

Ožanić podsjeća na period obilnih oborina iza nas i kaže da sva ta voda mora negdje završiti, tako da je moguće da to dogodilo upravo i s Mrežnicom, doduše na prilično dramatičan način.

Aktualno Sastao se stožer Civilne zaštite, gradonačelnik poslao dronove: "Neću reći da ne vjerujem u službenu varijantu, ali..." Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica) Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica) Foto: Radio Mrežnica Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica) Mrežnica prije i nakon zamućenja (Foto: Radio Mrežnica) Foto: Radio Mrežnica Mrežnica promijenila boju (Foto: Radio Mrežnica) Mrežnica promijenila boju (Foto: Radio Mrežnica) Foto: Radio Mrežnica +0 Mrežnica promijenila boju (Foto: Radio Mrežnica) Hrvatska Sastao se stožer Civilne zaštite, gradonačelnik poslao dronove: "Neću reći da ne vjerujem u službenu varijantu, ali..." 1/4 >>

Pojasnila je da krško područje, na kojem se nalaze i rijeka Dobra i rijeka Mrežnica, može imati svoje krške kanale koji vodu odvode i na sasvim suprotnu stranu.

Ožanić kaže kako, da bi se došlo do korijena problema, treba proučiti hidrogeološku kartu, geološku kartu, lokaciju i intenzitet oborine i zasićenost tla vodom. "Bez toga je to vrlo teško", ističe.

Što se same Hidroelektrane Lešće tiče i mjesta gdje je izgrađena, Ožanić kaže da je na to mjesto sigurno nisu postavili niti je tamo preporučili strukovni diletanti.

Međutim, dodaje da se povezanost slivnih područja može utvrditi mjerenjem temperatura vode i puštanjem ekološki neštetnih tvari fluorescentnog odsjaja, koje se pusti na jednom mjestu pa ih se onda može uočiti na mjestima od interesa, ako se sumnja da te vode tamo izbijaju na površinu ili slično.

"Postoje i prevencije. Sigurna sam da je netko tko je radio branu (na HE Lešće) to učinio uz detaljnu analizu, ne vjerujem da je nastala jer je to eto nekom palo napamet. Puno toga se napravilo, svaki takav objekt ide na javnu raspravu i svatko je imao pravo reći svoje, a ne naknadno pametovati".

Kad je krško područje u pitanju, poručuje na kraju, ne može se uzeti nikakva špranca. "Sve ono što vrijedi za jedan vodotok, ne vrijedi i za drugi. Svaka situacija je specifična, jedinstvena i ne može se svakojakim komentarima zapravo uzbunjivati javnost", kaže Ožanić.

Stanje na Mrežnici se popravlja

HE Lešće puštena je u pogon prije osam godina i otad lokalno stanovništvo kaže da primjećuje velike promjene na obje rijeke (Dobri i Mrežnici).

S druge strane, Radio Mrežnica prenosi da se situacija u Generalskom Stolu sa zamućenjem popravlja te da se počelo bistriti i u mjestu Zvečaj. Nadalje, četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseoku Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj nisu uzrok zamućenja, utvrdili su ronilački timovi.

I Hrvatske vode napravile su izvide rijeke Mrežnice na šest lokacija u dužini od 25 kilometara, a obavljen je izvid i na rijeci Korani.

Iz županijskog Civilnog stožera vjeruju da će se bistrenje nastaviti unatoč novim oborinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene