Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za razliku od tajkuna na državnom trošku, velika većina obitelji u trajnom je minusu koji se povećava svakog mjeseca.


Hrvatima nedostaje još 2140 kuna na mjesec da bi pristojno živjeli. Prosječno kućanstvo živi s 6660 kuna, a čak 70 posto obitelji ima prihode niže od potrebnih. 40 posto njih na zabavu i kulturu mogu zaboraviti.

Vezani članci Slika nije dostupna Na što Hrvati najviše troše? Slika nije dostupna Srbi najviše izgubili raspadom SFRJ

Zagrebačko kućanstvo, na nečiju sreću, ili žalost, jer govorimo o prosjeku, živi sa 7630 kuna. No ima onih koji koji žive sa 13000 kuna, a samo ih je dvoje, dok nasuprot toga, ima i obitelji s petero članova, koji preživljavaju sa samo četiri tisuće kuna mjesečno. Istrijani i Primorci žive s 8260 kn, ali uz više cijene, primjerice po deset kuna za kruh svaki dan. Slavoncima je kruh, s druge strane jeftiniji za duplo, no zato su im i mjesečni budžeti znatno tanji od istarskih, s prosjekom od 5360 kuna.

Hrvati bi si u prosjeku željeli još 2140 kuna za osnovne potrebe, a više od polovice svojih prihoda troše na hranu i stan. Ipak, dok 47 posto kućanstava ima za cigarete, koje su sve skuplje, čak 40 posto njih nema za kulturu i zabavu. Mnogi od građana, jednostavno odmahuju rukom i radije bježe od ovakvih tema i pitanja, dok drugi jednostavno žele samo malu promjenu u životu, poput jednostavne večere, ili bilo kakvog putovanja.