Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poziv

Zmajlović: Life programom Hrvatskoj do 2017. na raspolaganju 155 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Life programom Europske unije za projekte zaštite okoliša i klime, Hrvatskoj do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je u srijedu da je Life programom Europske unije za projekte zaštite okoliša i klime, Hrvatskoj do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna, a kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je do 50 posto od preostalog iznosa koje korisnici moraju financirati, čime olakšavaju realizaciju takvih projekata u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Zmajlović: Ne vidim razloga za Miljenićevu ostavku

Na program se mogu prijaviti javna tijela, privatne tvrtke i nevladine organizacije registrirane na području Europske unije. Natječaj će biti otvoren 1. lipnja. Za potprogram Klima trajati će do 15. rujna 2015., a za potprogram Okoliš do 1. listopada 2015. Projekti će se prijavljivati direktno Europskoj komisiji preko web portala eProposal.

Ministarstvo i Fond će tijekom lipnja na svojim internetskim stranicama objaviti poziv s listom tema projekata koji se mogu prijaviti za nacionalno sufinanciranje, a kako bi ostvarili sufinanciranje, korisnici projekta moraju biti registrirani u Hrvatskoj i aktivnosti projekta se moraju provoditi u Hrvatskoj. Sufinancirat će se do 50 posto od preostalog iznosa koji korisnik mora osigurati, primjerice, za projekte koji će ostvariti 60 posto EU sufinanciranja, Fond će osigurati do 20 posto sredstava, a za projekte koji će ostvariti do 75 posto, Fond će sufinancirati do 12,5 posto.

O Life programu i novostima vezano uz nacionalno sufinanciranje u srijedu su u Europskoj kući govorili ministar Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

"Life programom Hrvatskoj je do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna za realizaciju projekata kojima je cilj učinkovito upravljanje resursima, zaštita prirode i bioraznolikosti, poboljšanje kvalitete zraka, smanjenje utjecaja klimatskih promjena", istaknuo je Zmajlović. Rekao je da su kroz Fond osigurali do 50 posto od preostalog iznosa koje korisnici moraju financirati te time riješili jedan od najvećih dosadašnjih problema, jer su nositelji projekta morali osigurati 40 posto iznosa, što je predstavljalo veliki financijski teret s obzirom da je riječ o vrlo skupim projektima.

Zmajlović: Ne bojim se kaznene prijave ORaH-a

Zmajlović je rekao da su to projekti koji sami po sebi ne donose neki izravan profit, ali moraju donijeti i dokazati korist društvu u Hrvatskoj u cjelini. Dodao je da su to primjerice pilot projekti iz područja gospodarenja otpadom koji doprinose povećanju stupnja reciklaže pojedinih materijala ili iz područja očuvanja bioraznolikosti, a primjer može biti očuvanje smeđeg medvjeda u području gdje su njegova staništa, primjerice Gorski kotar.

Müller je rekao da su klimatske promjene širok pojam te da uključuju i energetsku učinkovitost koja direktno djeluje na smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Smatra da je to program koji je vrlo kompatibilan sa nacionalnim programima koje provodi Fond s Ministarstvom.

"Dinamika trošenja nije određena, znači što je kvalitetniji program to će prije biti odobren i prije će se realizirati. To nam je primarno - što prije povući što više novca iz EU. Spremni smo, spremni su vjerojatno i naši korisnici, sva ova tijela koja će aplicirati i nadajmo se uspješnom projektu", poručio je Müller. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene