Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Radim u javnom interesu'

Zmajlović: Ne bojim se kaznene prijave ORaH-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je u četvrtak da se kaznene prijave, koju je protiv njega podnio ORaH zbog preseljenja Ministarstva i institucija vezanih uz Ministarstvo u prostor nebodera Zagrebtower, ne treba bojati nitko tko radi u javnom interesu, po zakonima i propisima.

"A onaj tko podnosi kaznene prijave iz političkih pobuda, iako zna da to nije istina, mora biti svjestan da je i lažno prijavljivanje također kazneno djelo", izjavio je Zmajlović. ORaH je protiv njega, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera te predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića podnio kaznenu prijavu zbog prijevare, prijevare u gospodarskom poslovanju i zlouporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Slika nije dostupna Prvo biootpad Holy: Problem otpada nije se rješavao na vrijeme

Zmajlović navodi kako je 12. studenoga prošle godine ORaH-u odobren uvid u kompletan ugovor s tvrtkom Europolis Zagrebtower, po procedurama koje u potpunosti slijede odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. "Do današnjeg dana ORaH nije pristupio uvidu, iz čega je sad već valjda svima jasno da ih uopće ne zanima istina nego je jedini cilj diskreditacija i očajnička borba za medijsku pozornost, a nikako javni interes. Ove prijave se ne treba bojati nitko tko radi u javnom interesu, po zakonima i propisima i s ciljem poboljšanja rada i javne usluge", ističe ministar.

ORaH podnio kaznenu prijavu zbog preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebtower

Kao neistinite je odbacio tvrdnje predsjednice i potpredsjednice ORaH-a Mirele Holy i Božane Zadro da im Ministarstvo nije omogućilo uvid u Ugovor o zakupu, već samo njegove dijelove.

Mirela Holy je na konferenciji za novinare u četvrtak kazala kako se stranka na kaznene prijave odlučila jer smatra da je u postupku sklapanja ugovora s tvrtkom Europolis Zagrebtower bio cijeli niz nepravilnosti i djelovanja koji su suprotni javnom interesu.

Njihove su sumnje, dodala je, pojačane u listopadu prošle godine, kada su od Ministarstva tražili da im na uvid dostavi ugovor, što je Ministarstvo, tvrdi, odbilo učiniti, već je ponudilo na uvid dati samo dijelove ugovora.

Zbog toga se ORaH, rekla je, obratio povjerenici za informiranje Anamariji Musi, koja je u ožujku donijela rješenje kojim je Ministarstvu naložila da ORaH-u omogući uvid u ugovor. No, Ministarstvo je umjesto toga pokrenulo upravni spor protiv Musina rješenja i time spriječilo da se bilo kome dostavi preslika tog ugovora. Naglasila je kako u ORaH-u smatraju da se tijela javne vlasti, koja se financiraju novcem poreznih obveznika, ne mogu pozivati na poslovne tajne niti sklapati ugovore koji imaju bilo kakvu oznaku tajnosti, jer građani imaju pravo znati na koji se način troši njihov novac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene