Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno

Zlostavljanje putem interneta seže i u sigurnost doma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internet nasilje svakim je danom sve brutalnije. Među požeškim srednjoškolcima nedavno je kružila lažna porno snimka 15-godišnje školske kolegice, koja je djevojčici izazvala velike probleme u školi pa čak i traume.

No nakon silnih neugodnosti i šoka, nikad nije utvrđeno tko je snimku 'podvalio' školarcima i neopravdano ocrnio djevojku. Već osnovnoškolci se svakodnevno udružuju u Facebook grupe i zlostavljaju manje popularnog vršnjaka. Roditelji često ne znaju kako djetetu pomoći. Osim što svi vide, i internet žrtva to nanovo gleda i proživljava, i to u sigurnosti svog doma.

'Oni koji to rade imaju osjećaj da manje povrjeđuju, imaju manji doživljaj tog čovjeka i njegove osjećaje, najčešće su ove pisane riječi daleko teže nego što su izgovorene riječi', kaže Marija Bačan, psihijatrica zagrebačke dječje poliklinike. Borba jedan na jedan je zastarjela, a na Facebooku se samozvani 'mrzitelji' sada grupiraju. 'Činjenica da su djeca informiranija o novim društvenim mrežama, ne oslobađa roditelja odgovornosti s kim se njegovo dijete druži na takav način što radi', ističe Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Stručnjaci kažu, posjesti dijete za stol i pitati ga što za ekranom radi, neće biti od koristi. O mogućim ružnim saznanjima treba obavijestiti školu, gdje je za saniranje nasilja sada potreban sve multidisciplinarniji tim, ravnatelj, razrednik, pedagog, psiholog, pa čak i profesor informatike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene