Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zlatar: Počelo suđenje Mladenu Jakopcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zlatarskom Županijskom sudu je počelo suđenje Mladenu Jakopcu (70) kojega se tereti da je zlorabeći položaj i ovlasti stekao nepripadnu materijalnu dobit od oko 16 milijuna kuna za svoja poduzeća.

Osim Jakopca, optužena su još trojica odgovornih u njegovim nekad uspješnim poduzećima 'Naprijedu' i 'Mesnoj industriji Jakopec' Robert Bobinec, Stjepan Cindori i Jakopčev sin Davorin. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogodovao zatvorenicima Bivši upravitelj Lepoglave osuđen na godinu i pol zatvora Slika nije dostupna Financijska šteta i narušavanje ugleda Zbog 'mesne afere' slijede tužbe

Optuženi su izjavili da se ne osjećaju krivima po navodima iz
optužnice.

Jakopca se tereti da je u svojim poduzećima 'Naprijed Jakopec' i ' Mesnoj industriji Jakopec' počinio šest kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Stavlja mu se na teret da je tijekom 1998. i 1999., kao osnivač i direktor 'Mesne industrije' i 'Naprijeda', plaće svojim radnicima isplaćivao u gotovini kako bi stekao nepripadnu materijalnu dobit za svoje poduzeće.

Tako je u dvije godine, mimo računa poduzeća, isplatio 4.884.526,37 kuna, na što nije platio poreze i doprinose, čime je državu oštetio za 6.738.116,34 kune.

Jakopec je optužen i za milijunski iznos u američkim dolarima. Iako je znao da ih nema otkud vratiti, kaže se u optužnici, poduzeće 'Naprijed Jakopec' podiglo je u 'Arab banci' u Austriji dva milijuna dolara kredita. Kao jamstvo za kredit u Privrednoj banci Zagreb založene su nakretnine Jakopčevih dvaju poduzeća. Nešto više od 1,6 milijuna dolara Jakopec je prebacio na račun 'Mesne industrije', kao dugoročnu pozajmicu za nabavu robe.

Jakopec kredit nije vratio, pa je 'Arab banka' aktivirala garanciju pri PBZ-u, koja je morala isplatiti poduzetnikov dug. Time je, navodi se u optužnici, Jakopčevo poduzeće steklo dobit od 9,2 milijuna kuna. Zbog inkriminiranih poslova Jakopec je krajem 2000. godine završio u pritvoru u kojemu je proveo pola godine.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem svjedoka 30. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene