Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ima srce i dušu...''

Grad baroka, sveučilišta, tekstilnog giganta, ali i poznatih zlatnih glavica: Istražili smo kako se živi u hrvatskom Beču

Aktualno Galerija Damir Herceg u svojoj prodavaonici šešira Damir Herceg u svojoj prodavaonici šešira Foto: DNEVNIK.hr Varaždin - 3 Varaždin - 3 Foto: DNEVNIK.hr Varaždin - 2 Varaždin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Varaždin - 1 Varaždin - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Sveučilište Sjever Galerija 1/9 >>
Barokni je ovo grad u kojem, prema posljednjem popisu stanovništva, živi više od 46 tisuća stanovnika, a nezaposlena je tek 831 osoba. Gradske vlasti raspolažu s godišnjim proračunom većim od 465 milijuna kuna.

"Ima srce i dušu od nekad i mislim da to treba čuvati za buduće naraštaje", kaže Marija iz Varaždina.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

Iza svakog ugla u baroknom ruhu i duhu starih vremena dišu i varaždinske ulice. Stoljećima Varaždin njeguje spomeničku i umjetničku baštinu te bogatu arhitekturu. Stanovnici ga vole, gosti mu se dive.

"Imamo festivale Špancirfest, Barokne večeri - za one koji žele malo više kulture. Imamo i odlično kazalište", govori Marko iz Varaždina.

Prije više od 250 godina bio je administrativno središte i glavni grad Hrvatske. Stoga ga i danas mnogi nazivaju Mali Beč. Ima svoj kulturni potpis različit od drugih, a Grad ih gura s oko 30 milijuna kuna. Trud bi se isplatio i više da su turistima mamac cijelu godinu, kažu u muzeju koji živi svoju avanturu.

"Ja bih radije da je manje ljudi, ali da se više potroši, ne da ih opljačkamo, nego da stvarno dobiju kvalitetnu uslugu i vrhunski doživljaj koji će vrlo rado i platiti i tome će se i vratiti", govori Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja u Varaždinu.

Zanati pamte bolje dane

Bez obzira na debljinu novčanika, šešir ne čuva glavu kao nekad. Klobučari skrivaju žuljeve, a kupce prebrojavaju na prste.

"Kad je moj pradjed to radio, svi su nosili šešire, a danas rijetko tko", kaže klobučar Damir Herceg.

Među rijetkim su starim zanatima koji se nisu ugasili, ali pamte bolje dane.

"Prije su obrtnici bili više na cijeni, više se cijenio ručni rad. Danas je sve strojno, kinesko", dodaje Herceg.

Kineskoj industriji odupire se i najdugovječniji tekstilni gigant. S oko tisuću radnika kroji gospodarsku sliku Varaždina. No pandemija je nagrizla i narudžbe i plaće.

Varaždinsko žuto zlato

"Dobili smo neke poticaje od Vlade, ali to nije bilo dovoljno za opstanak te smo brzo reorganizirali proizvodnju", rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

Posla ima i oko velikih bačvi s kiselim glavicama, u koje Marija Cafuk uskače kao od šale. Varaždinsko zelje uzgaja čak pet generacija. Po naslijeđenom receptu.

"Domaćice ga znaju jer se lako savija, ima lijepu boju, poseban okus i ljekovita svojstva. Jedna glavica zlata vrijedi", kaže Marija, uzgajivačica varaždinskog zelja.

Možda se ne plaća suhim zlatom, ali posla ima u prehrambenoj industriji, a raste i IT sektor. Zaposleno Sveučilište Sjever školuje više od tri tisuće studenata - mahom kreativaca.

"Kad se specijaliziraš za nešto što voliš, nemaš problema sa zapošljavanjem. Varaždin uvijek ima posla za one koji su voljni i znaju raditi, tako da - nema straha", govori Timon Terzić, student Multimedije na Sveučilištu Sjever.

Sveučilište je ''tvornica'' novih varaždinskih kotača zamašnjaka.

"Svaku ideju koju stavimo na papir u vrlo kratkom roku pretačemo u stvarnost", rekao je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra.

Borba je i na sportskim terenima. Varaždinskom prvoligašu navijači su okrenuli leđa - razočarani problemima te su osnovali novi klub i zaštitili ime.

Povoljni kvadrati

"Nama je svima jasno koji klub igra na stadionu je glavni. Mi se trudimo doći na razinu da se i nas čuje i vidi. Treba biti realan i rasti polako", kaže Siniša Fučkar, predsjednik NK-a Varteks.

Uz pomoć donacija podigli su i nogometnu školu u kojoj za loptom trči oko dvjesto igrača i igračica. Za svako novorođeno dijete grad daje dvije tisuće kuna, sufinancira boravak u vrtiću te plaća i uslugu dadilja.

Povlače se europski milijuni. Ipak, dio fasada čezne za energetskom obnovom. Stambeni kvadrati povoljniji su nego u metropoli.

"Izgradilo se mnogo zgrada koje su moderne, poticajne stanogradnje i mladi stvarno mogu puno jeftinije doći do svoje vlastite nekretnine, pa tako smo i mi došli do našeg stana", govori Marko Črljenec.

Mnoge četvrti nemaju dovoljno parkirnih mjesta. Među prvima su uveli kantu za odlaganje pelena bez naplate. Računi za odvoz smeća mnogo su manji od gomile bala koje godinama doslovno i pravno guše grad. Oko sto tisuća tona prijetnja je okolišu. Nagodba oko zbrinjavanja otpada - debelo zapinje.

"Trenutačna procjena sanacije iznosi oko 155 milijuna kuna, to je trenutačni troškovnik koji je izgrađen, na račun poreznih obveznika", rekao je Zlatan Avar, dogradonačelnik Varaždina.

Poslove na štetu grada zbog kojih ima nepravomoćnu presudu Varaždinci gradonačelniku Ivanu Čehoku, očito, nisu zamjerili. Ponovno je osvojio vlast, s koje ne štedi ni na uređenju posljednjih počivališta. Varaždinsko groblje diči se titulom jednog od najljepših europskih, a slijedi i proširenje.

"Stvarno je uredno. To ti je drugi dom, tu buš se vratio", kaže Štefica Majnarić iz Varaždina.

Pravi pothvat čeka i dvorac Trakošćan. Okupirat će ga strojevi, jezero isušiti. Nije muljaža, počinje odmuljavanje i čišćenje dubina, a riblji svijet seli se u bjelovarske ribnjake na nekoliko mjeseci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene