Ivica Todorić nakon godinu dana života u Londonu izručen je Hrvatskoj i nova adresa do daljnjega bit će mu zatvor u Remetincu. Na početku bi mogao biti sam u ćeliji, možda i na ženskom odjelu, a uz obroke, pa i iz dostave, imat će i teretanu...

Galerija


Zatvorenik kao što je Ivica Todorić mogao bi biti sam u ćeliji, barem dok se ne napravi sigurnosna provjera. Bivši ravnatelj Uprave zatvorskog sustava Miroslav Mihoci objasnio je da ta jednokrevetna soba može biti i na ženskom odjelu koji se koristi kad je zatvor prekapacitiran.

Vezani članci Prosvjed pravosudnih policajaca u Zagrebu (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Pravosudni policajci pokazali što su sve pronašli u zatvorskim ćelijama: "Dosta nam je ovakvog rada" Cuba Gooding Jr. (Foto: Profimedia) Nakon što je s lisicama na rukama odveden pred sud, slavni glumac negira ozbiljne optužbe

Kad Ivica Todorić dođe u istražni zatvor pretražit će mu se i popisati sve stvari. Oduzet će mu se sve osim odjeće, posteljine, naočala, sata, vjenčanog prstenja i drugog nakita, ortopedskih pomagala, fotografija, pribora za pisanje, medicinske i dokumentacije kaznenog postupka, cigareta, sredstava za osobnu higijenu, radio prijamnika. Dakle, nema više interneta pa će morati zapostaviti pisanje bloga.

Smještaj mora imati čiste i zatvorenicima dostupne sanitarije, a spavaonice moraju biti čiste, suhe. Tuširanje im se omogućava svaki dan. Svaki zatvorenik mora imati najmanje četiri četvorna metra što je kutija šibica u odnosu na Kulmerove dvore. Svaka prostorija u kojoj zatvorenici borave ili rade mora imati dnevno i umjetno svjetlo.

Od zatvorenika se zahtijeva održavanje osobne higijene. Tko ne održava čistim vlastito rublje, odjeću, obuću i posteljnu, dat će se mu zatvorsko. Pušači mogu kupiti cigarete u zatvorskoj trgovini. Lijekove dobivaju samo prema odluci liječnika.

''Mlinci, pečena puretina i naravno kolač''

Ivica Todorić u zatvoru će imati tri obroka dnevno, a hrana je primjerena dobi, zdravlju i vjerskim zahtjevima. "Mlinci i pečeni svinjski but, mlinci i pečena puretina i naravno kolač", navela je kuharica primjer jednog menija. Zatvorenik može na vlastiti trošak naručiti hranu iz zatvorske kuhinje ili vanjskom dostavom.

Svi se mogu kretati na zraku najmanje dva sata dnevno, ali ne smiju se sresti zatvorenici različitog spola ni oni čije bi druženje moglo štetno utjecati na vođenje postupka. Branjeniku se mora osigurati neometan i nenadziran razgovor s braniteljem, u za to određenoj prostoriji.

Zatvorenika obitelj može posjećivati šest puta mjesečno. Posjet može trajati najmanje petnaest minuta, a najviše jedan sat.

Prema mjesečnom rasporedu postoje i religijski obredi, u pravilu za sve vjeroispovjesti.
Slobodne aktivnosti su likovne, glazbene, literarne, informatičke i duhovne radionice. Zatvorenici na raspolaganju imaju teretanu i sportsku dvoranu, a u zatvorskoj knjižnici se nalazi nekoliko tisuća naslova.