Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mlinci, pečena puretina i kolač"

Dnevnik Nove TV doznaje u kojim uvjetima će živjeti Ivica Todorić nakon izručenja

Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Ivica Todorić rekao je kako je spreman u Remetinečkom zatvoru dočekati i 15 Božića. A kako će mu izgledati prvi dani, iščitali smo iz Zakona o izvršavanju kazne zatvora i doznali u razgovoru s bivšim ravnateljem zatvorskog sustava.

Zatvorenik kao što je Ivica Todorić, barem dok se ne napravi sigurnosna procjena, mogao bi biti sam u ćeliji. "Može biti da bude u jednokrevetnoj sobi", kazao je Miroslav Mihoci, bivši ravnatelj Uprave zatvorskog sustava i objasnio kako ta jednokrevetna soba može biti i na ženskom odjelu. "Ženski odjel se koristio kad je zatvor u Remetincu bio prekapacitiran", pojasnio je.

Pročitajte i ovo DORH Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Po ulasku, zatvorenika pretražuju i popisuju mu stvari. Oduzet će mu se sve osim odjeće, posteljine, naočala, sata, vjenčanog prstenja i drugog nakita, ortopedskih pomagala, fotografija, pribora za pisanje, medicinske i dokumentacije kaznenog postupka, cigareta, sredstava za osobnu higijenu, radio prijamnika.

Smještaj mora imati sanitarije koje omogućuju obavljanje fizioloških potreba u čistim i primjerenim uvjetima kad god zatvorenici to žele. Spavaonice moraju biti čiste, suhe, a za svakog zatvorenika mora biti najmanje četiri četvorna metra. Svaka prostorija u kojoj zatvorenici borave ili rade mora imati dnevno i umjetno svjetlo.

Svakom zatvoreniku omogućuje se svakodnevno pranje i od zatvorenika se zahtijeva održavanje osobne higijene. Tko ne održava čistim vlastito rublje, odjeću, obuću i posteljnu, dat će se mu zatvorsko. Pušaču će se omogućiti nabava cigareta ili duhana u zatvorskoj prodavaonici. Lijekove dobiva samo prema odluci liječnika. Zatvorenik smije koristiti novac za kupnju u zatvorskoj prodavaonici.

Tri obroka, teretana, knjižnica...

Osigurana su mu tri obroka dnevno, primjerena dobi, zdravlju i vjerskim zahtjevima. "Mlinci i pečeni svinjski but, mlinci i pečena puretina i naravno kolač", navodi kuharica. Zatvorenik može na vlastiti trošak naručiti hranu iz zatvorske kuhinje ili vanjskom dostavom. Mihoci navodi kako je i sam jeo hranu koju dobivaju zatvorenici te da se radi o tri tisuće kalorija, čak i više od toga.

Svi se mogu kretati na slobodnom zraku najmanje dva sata dnevno, ali ne smiju se sresti zatvorenici različitog spola ni oni čije bi druženje moglo štetno utjecati na vođenje postupka. Branjeniku se mora osigurati neometan i nenadziran razgovor s braniteljem, u za to određenoj prostoriji. Ovlaštena službena osoba vizualno ali bez mogućnosti slušanja nadzire posjet.

Zatvorenika obitelj može posjećivati šest puta mjesečno. Posjet može trajati najmanje petnaest minuta, a najviše jedan sat. "Ako prostorija dozvoljava tri, četiri osobe, ne možete dovesti cijeli autobus", pojašnjava Mihoci i dodaje: "Taj razgovor se ne bi svodio na ništa, to bi bila opća galama".

Upravitelj zatvora može odobriti posjet s neposrednim kontaktom zatvorenika i posjetitelja. Prema mjesečnom rasporedu postoje i religijski obredi, u pravilu za sve vjeroispovjesti.

Slobodne aktivnosti su likovne, glazbene, literarne, informatičke i duhovne radionice. Zatvorenici na raspolaganju imaju teretanu i sportsku dvoranu, a u zatvorskoj knjižnici se nalazi nekoliko tisuća naslova. Često se dogodi da se u zatvoru zatvorenik ima priliku baviti aktivnostima kojima se do sada nije bavio. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene