Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani sela Mećari nadomak Pazina, otkako je izgrađen vijadukt istarskog ipsilona tik do njihovih kuća, svakodnevno se bore s bukom i smradom ispušnih plinova.


Najbliža vijaduktu je obitelj Velan, koja je odavno zaboravila na miran i tih seoski život. Sada strahuju i od novog vijadukta koji bi se uskoro trebao početi graditi uz njihovu kuću. Zaštitu od buke su im obećali, ali od tog obećanja još ništa. Svako jutro kad otvori prozor, Ana Marija Velan prvo se dobro nakašlje, jer umjesto proljeća, u zraku ju zapljusne miris ispušnih plinova automobila. 'Nije ugodno, ne možemo otvoriti prozore sjeverne strane, nema šanse otvoriti za prozračiti, jer su tu ispušni plinovi', priča Ana Marija.

Vezani članci Gužva na cesti Kolona na zagrebačkoj zaobilaznici bila duga čak 25 kilometara: Otkriven razlog gužvi, mogle bi se ponavljati tjednima Policijski očevid, nesreća u Istri - 1 Policija otkrila detalje strašne nesreće u Istri: Vozač koji je izazvao sudar u kojem je poginula jedna osoba bio je pod utjecajem alkohola

Njoj je još teže jer je astmatičarka. Ljeti, kaže jedva dura, a buka i smrad se utrostruče, pa prozori ostaju zatvoreni i noću. Jedino ih sada mogu spasiti bukobrani, kaže, ako ih tko želi čuti. 'Mi smo zato tu i preselili, iz grada u selo, opet pod starost da živiš jedan miran život, a kad smo došli još su nam zagorčali', objašnjava naša sugovornica. U Bina Istri, odgovornoj za istarski ipsilon, obećavaju bukobrane već u proljeće. 'Projekt za realizaciju tih bukobrana je gotov, natječaj za realizaciju radova je u tijeku, tako da je izvjesno da će radovi biti izvedeni tijekom ovog proljeća', ističe Christian Santaleza iz Bina Istre.

Naša sugovornica se, u međuvremenu, osjeća kao da je na parkiralištu. 'Noću kad dolaze automobili, kamioni, bilo što sa svjetlom, direktno nam ide na krevet, na uzglavlje', zaključuje. Ipsilon tek postaje auto cesta, pa će se uz kuću Velanovih graditi još jedan vijadukt. 'Studija utjecaja na okoliš je u izradi i njom će se odrediti strana na kojoj bi novi vijadukt mogao biti', kaže Santaleza. Ana se nada da će ipak biti s one dalje strane i da će konačno moći popiti jutarnju kavu na terasi.