Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Život priča priče"

Priča vrijedna filmskog scenarija: Kako je Jovanka iz Kutine nakon više od 30 godina pronašla svoju sestru

Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 4
Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 8 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 9 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 7 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 6 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/9 >>
Jovanka Koprek iz Kutine već više od tri desetljeća u potrazi je za svojom sestrom koju su roditelji dali na usvajanje kada je Jovanka imala 10 godina. Do Jasmine je pokušavala doći na sve moguće načine, ali bez uspjeha. U pomoć joj je priskočila ekipa emisije "Život priča priče".

Posljednji put Jovanka je svoju sestru vidjela kada je imala samo 10 godina. Mama ju je obukla i odvela u grad. Jovanka se sjeća kako je ta djevojčica bila obučena, kako se smijala, sjeća se i njezine pjegice na nosu, plavih uvojaka.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Danka Ilić Nastavlja se potraga Policija prekopava dvorište iz kojeg je nestala malena Danka: "Istražitelji imaju nove informacije"

Ta, tada 5-godišnja, djevojčica više se nikada nije vratila kući. Od toga je prošlo više od 30 godina, a Jovanka nikad nije odustala od potrage.

Kucala je na mnoga vrata, pokušavala moguće i nemoguće, ali bez uspjeha. Ova teška životna priča, vrijedna filmskog scenarija, u Kutinu je u konačnici odvela ekipu emisije "Život piše priče".

Roditelji alkoholičari nisu se brinuli za njih, a onda su jedan dan odveli djevojčicu

Jovanka Koprek iz Kutine nije odrastala u domu punom ljubavi. Za osmero djece brinuli su se ljudi za koje kaže da ih ne može zvati roditeljima. Bili su to na papiru, ali u stvarnom životu bili su alkoholičari koji o njoj i njezinoj braći i sestrama ni najmanje nisu brinuli.

Nije ih bila briga imaju li njihova djeca što jesti, obući, obuti... Četvero najmlađe djece, među kojima je i Jovanka, s vremenom je završilo u udomiteljskim obiteljima. Najmlađu Jasminu, onu za kojom traga od 1987. godine, usvojio je par koji je živio u Švicarskoj.

Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 4 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr

"Prije Jasminina odlaska majka je bila potpuno pijana. Obukla je Jasminu i rekla joj da ide s njom u grad. Nije se vratila do idućeg dana", prisjetila se Jovanka. Kada se majka napokon vratila, pitali su je gdje im je sestra, a ona je odgovorila da ju je dala na posvajanje.

"Sjećam se da je imala krupne oči, plavu, frčkavu kosu. Imala je roskaste čarape s cvjetićima i haljinicu na falde i crnu majicu. I u šlapama je bila. Tako je odvela svoje dijete", opisuje Jovanka kako je prije odlaska izgledala njezina sestra o kojoj teško može pričati, a da joj ne krenu suze.

Pokušavala doći do sestre na sve moguće načine

S ostatkom braće i sestara rijetko kontaktira. Pozdrave se ako se sretnu u gradu. Kaže da je ona drugačije odgojena i da oni misle kako će sve pasti s neba, dok ona vjeruje u rad. Zbog svega toga nedostaje joj bliskost koju se nadala da će je dobiti s izgubljenom sestrom. 

A da bi došla do nje, odlazila je u Centar za socijalnu skrb i molila da joj kažu gdje je Jasmina. Rečeno joj je da joj te podatke ne mogu dati, kao ni otkriti kako se ona danas zove. Prijetila je da će pisati Sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon čega su joj u centru rekli da će e-mailom kontaktirati sa skrbnicima njezine sestre.

Nakon tri dana stigao je odgovor koji ju je šokirao – čovjek koji je njezinu sestru usvojio rekao je da ne zna gdje se ona nalazi, kao i da ih je napustila s 13 godina. Od tog trenutka Jovanku su počele progoniti najcrnje misli – da je njezinu sestru netko možda ubio ili da je završila u paklu prostitucije.

Pomoć je zatražila i od vidovnjaka, ali još jednom suočila se s neuspjehom.

"Da nemam svoju djecu, da nemam svoga muža, da mislim samo na to, vjerujte da bih završila u Popovači", kaže Jovanka koja je ekipi emisije "Život priča priče" povjerila da samo želi vidjeti svoju sestru, makar na pet minuta.

Izuzetno duga potraga i nove informacije

Nakon toga krenula je izuzetno duga potraga koja je ekipu emisije "Život priča priče", predvođenu Dorijanom Elezovićem, odvela sve do Švicarske.

Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 4 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Sve je počelo telefonskim pozivom Jasmininim posvojiteljima. Osoba koja je tvrdila da je snaha posvojitelja rekla je da je Jasmina Boldini otišla. No, iz onoga što je ta navodna snaha rekla bilo je jasno kao dan da ne govori istinu. Rekla je, naime, da je supruga sina kojeg je par posvojio u Indiji. Informacija koju je ekipa emisije doznala ranije bila je da je par usvojio još jednog dječaka iz Vinkovaca.

Uslijedio je 876 kilometara dug put do mjesta Sempach u Švicarskoj. Točno toliko kilometara dijelilo je Jovanku od istine, a u međuvremenu pojavila se informacija nakon koje je bilo jasnije zašto je Jovankina potraga bila bezuspješna.

Ona je, naime, cijelo vrijeme tragala za osobom koja zapravo ne postoji. Jasmina Boldini, ime koja Jovanka zaziva 31 godinu, nije ime njezine sestre. Jovankina sestra zove se Yasmin.

Nakon razgovora s Hrvatom koji živi u malenom mjestu gdje i Yasmin pojavile su se i neke nove informacije. Yasmin nije završila u paklu prostitucije kako se bojala njezina sestra, ali život ju nije mazio. Uistinu je davno otišla iz posvojiteljske obitelj jer su ju i oni zlostavljali kao i njezini pravi roditelji.

Yasminina poruka za sestru Jovanku

Ekipa emisije čekala ju je pred njezinim radnim mjestom, a onda su joj pokazali fotografiju sestre Jovanke i objasnili kojim su povodom u Švicarskoj. Yasmin nije znala tko je na fotografiji, nije znala ni da ju sestra taži. Čak nije znala koliko braće i sestara ima. Ali poslala je poruku svojoj obitelji:

"Lijep pozdrav! Ja sam Yasmin. Živim u Švicarskoj, to je moja domovina. Sretna sam, imam puno dragih prijatelja. Imam kolege s kojima rado radim, puno mi se toga vratilo. Znala sam da sam posvojena, ali... Prihvatila sam to kao činjenicu. To je jednostavno tako. Jako me iznenadilo da će me netko posjetiti, ali... Iznenađuje me i veseli na neki način. Ali ne dodiruje me previše. Kako bi me i dodirnulo kada me 30 godina nije vidjela, a sada odjedanput... Ma ne znam. U svakom slučaju, ovo je za mene iznenađenje, veselim se. Mogu zamisliti da ću jednog dana ponovno vidjet Jovanku. Puno toga me zanima, odakle dolazim, koji sam jezik govorila do pete godine. Da... to me najviše zanima. Hvala što si me potražila, hvala!" govorila je u kameru Yasmin.

Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 4 Život priča priče: Jovanka Koprek u potrazi za sestrom (Foto: dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Dok je u zagrebačkom studiju gledala sestru koju nije vidjela više od 30 godina i od koje u niti jednom trenutnku nije odustala, Jovanka nije mogla zaustaviti suze.

"Ima Boga. Hvala vam!" govorila je plačući, a onda je u ruke dobila telefonski broj svoje sestre. Priča je tek počela.

"Život priča priče" je emisija koja obrađuje široki spektar socijalnih i društvenih tema. Svaka emisija gledatelje će upoznati s nevjerojatnim ljudima i njihovim životnim pričama, te probuditi u njima snažne emocije. "Život priča priče" gledajte utorkom na Novoj TV.

Propuštenu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene