Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Smanjila bi se sredstva za zdravstvo'

Živi zid predstavio svoj plan za organsku poljoprivredu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Živi zid je u utorak predstavio svoj Nacionalni akcijski plan na organsku poljoprivredu kojim bi se, tvrde, otvorila nova radna mjesta, povećao izvoz, poljoprivrednici bi bolje zarađivali, životni vijek stanovništva bi se produžio, a troškovi zdravstva smanjili.

Živi zid je u utorak predstavio svoj Nacionalni akcijski plan na organsku poljoprivredu kojim bi se, tvrde, otvorila nova radna mjesta, povećao izvoz, poljoprivrednici bi bolje zarađivali, životni vijek stanovništva bi se produžio, a troškovi zdravstva smanjili.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Domagoj Škobić Problemi i rješenja Voćke su u cvatu, a voćari u strahu: ''Morat će doći do znatnih promjena''

"Prilikom donošenja proračuna mi smo predložili amandmanom da se vrati barem 35 milijuna kuna za razvoj ekološke poljoprivrede, no naš je amandman odbačen", rekao je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako je prošle godine bilo predviđeno 70 milijuna kuna na stavci razvoja ekološke poljoprvrede, no za ovu godinu je to, tvrdi, smanjeno za 99,5 posto.

Trenutno na organsku poljoprivredu u Hrvatskoj otpada tri posto proizvodnje, no Nacionalnim akcijskim planom predviđa se u četverogodišnjem razdoblju udvostručavanje na barem šest posto. U konačnici bi se trebalo stvoriti uvjete za potpuni prelazak na organsku poljoprivredu, kaže Sinčić.

Član Odbora za poljoprivredu Živog zida Branimir Bunjac naglašava da je danas potražnja za ekološkim proizvodima značajno veća od ponude, jer to je smjer u kojem ide cijela Europa. Plan, pojasnio je, predviđa potpunu zabrana korištenja GMO tehnologija i prodaja GMO proizvoda.

"Akcijski je plan razrađen kroz devet točaka. To su mjere za povećanje izvoza, razvoj domaće potražnje, nacionalna suradnja zbog promicanja proizvodnje i korištenja organskih poljoprivrednih proizvoda, razvoj poslovnog sektora organske poljoprivrede, smanjenje troškova proizvodnje, uvođenje novih poljoprivrednih kultura, ostvarenje ciljeva, zabrana GMO-a i razvoj sustava navodnjavanja", rekao je Bunjac.

U akcijskom planu razrađena su i financijska sredstva potrebna za njegovu provedbu. "Država bi trebala osnovati središnje nacionalno tijelo koje bi okupilo stručnjake i ljude iz prakse, te biti lokomotiva razvoja ekološke poljoprivrede. Proizvode bi trebala otkupljivati za škole, vrtiće i vojarne", pojasnio je Sinčić. Glavni preduvjet za takvu proizvodnju je okrupnjavanje usitnjenog poljoprivrednog zemljišta.

'Pred nama je vruće političko ljeto'

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je kako očekuje vruće političko ljeto, komentirajući tako izjavu Milana Bandića o mogućem novom preslagivanju Vlade bez Mosta.

"Mislim da nas čeka vruće političko ljeto zato što su dovršeni unutarstranački izbori u većini parlamentarnih stranaka. U ovom izbornom ciklusu svjedočili smo mnogim presedanima na hrvatskoj političkoj sceni, imali smo pojavu tzv. trećih opcija, dugo vremena smo sastavljali Vladu i mislim da nam još takvih inovacija neće nedostajati", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Bandić je potvrdio da je razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom o mogućem preslagivanju vladajuće većine u Saboru bez Mosta, i to "ne samo s Karamarkom već sa svima onima koji mogu demonstrirati da žele raditi".

Na upit može li se okupiti saborska većina bez Mosta Bandić je rekao da bi pričekao još mjesec, dva dana, jer nije lako rješavati probleme naslijeđene od prošlih vlada. "Treba im dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije - budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku", kazao je. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene