Živi zid oštro se u nedjelju usprotivio gašenju rafinerije Sisak, ustvrdivši da se tu radi o političkom dogovoru u kojem se ide na ruku Molu, a on će uz postojeću vlast i Vladu dobiti sve što bude htio.

Galerija


Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare ispred Inine zgrade da je Mol najavio za 2015. i 2017. da će zatvoriti prvo rafineriju Sisak, pa rafineriju Rijeka, ali se uz otpore, dodao je, to se produljilo na 2018. i 2019.

Vezani članci Slika nije dostupna Zoltan Aldott o zatvaranju Rafinerije Sisak Slika nije dostupna Sisak: Stožer za obranu rafinerije poziva mjerodavne da se očituju o prijevozu nafte

"Kad tad će to napraviti. Njima nije u interesu da ovdje proizvode i prerađuju naftu. Mol ima rafinerije u Slovačkoj i Mađarskoj i poanta je da se naše rafinerije ugase i da postanu skladišta gdje će se već prerađena roba iz Mađarske dopremati, a onda će se plasirati na benzinskim postajama i lukama. To je uvijek bila ideja i strategija Mola , zato su i došli tu i zato je Ina propadala i došla u stanje gdje je sada i sad smo tu gdje jesmo", kazao je Sinčić.

Ustvrdio je da se radi o političkom dogovoru u kojem se ide na ruku Molu, kompaniji koja će "uz ovakvu vlast i Vladu dobiti sve što bude htio".

Sve je unaprijed dogovoreno po poltronskom ključu

Sve je unaprijed dogovoreno po jednom poltronskom ključu, sigurno je i velik novac dan ispod stola da sve bude kako je Mol htio i tu korupcija nije strana. Još uvijek sudimo Ivi Sanaderu, sve je jedna trakavica bez kraja, a taj organizirani kaos jako odgovara što našoj strani, što mađarskoj strani", tvrdi Sinčić.

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar podsjetio je da je gašenje rafinerije Sisak nešto čemu se HDZ u predizbornoj kampanji u VI. izbornoj jedinici oštro suprostavljao te dodao da se na primjeru sisačke rafinerije može vidjeti na koji način HDZ ispunjava svoja predizborna obećanja.

"Ne samo da je HDZ napravo totalni zaokret i da je uprava Ine jednoglasno odlučila ugasiti rafineriju, nego Plenković još gura svima prst u oko i govori da je HDZ stranka koja ispunjava svoja obećanja. Evo na primjeru sisačke rafinerije možemo vidjeti na koji način HDZ ispunjava svoja predizborna obećanja i s druge strane koje će biti posljedice lakovjernosti birača koji vjeruju njihovoj slatkorječivosti", kazao je Pernar.

Živi zid ne vjeruje predsjednici ni Mati Radeljiću niti SOA-i

U Živom zidu komentirali su tvrdnje bivšeg predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića da mu je odluku o smjeni, uz prijetnje smrću, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e.

Kažu kako ne vjeruju predsjednici ni Mati Radeljiću niti SOA-i, a čelnik stranke Sinčić smatra da je riječ o obračunu frakcija u HDZ-u.

"Sada koriste institucije da bi jedan drugoga diskreditirali. No, s druge strane to je dobro jer pokazuje svu istinu i prljavštinu za koju smo mi znali da postoji. Ona mora izaći van da građani budu svjesni i da shvate da ovo nije pravna država da se stvari događaju pozivom moćnika na telefon, policiji ili SOA-i, a ne prema zakonu propisanim procedurama, ustvrdio je Sinčić. (Hina)