Dvorac u kojoj je bio logor Kerestinec
Dvorac u kojoj je bio logor Kerestinec Foto: Igor Kralj/Pixsell

Siščanka koju su tri mjeseca 1992. zlostavljali hrvatski vojnici u logoru Kerestinec od države je tražila 100.000 kuna. Dobila je upola manje.


Na Općinskom sudu u Zagrebu donesena je nepravomoćna presuda kojom država mora Siščanki platiti 50.000 kuna jer su je 1992. tri i pol mjeseca u logoru Kerestinec zlostavljali pripadnici HV-a.

Vezani članci Hrvatska vojska, ilustracija Dvojica vojnika ozlijeđena u Vukovaru: Za vrijeme vježbe eksplodirala bomba sa suzavcem Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Ona je zahtijevala 100.000 kuna, no sud je odlučio da joj je pola iznosa dovoljno. Telegram je objavio iskaz zlostavljane žene.

Na sudu je rekla kako su pripadnici HV-a nju i supruga u siječnju 1992. usred noći odveli iz njihova doma u Sisku. Prvo odredište bio je vrtić u kojem su ih ispitivali. Supruga su joj pretukli, a zatim ga pustili kući. Nju su odvezli do Željezare u kojoj je bilo vojno skladište i tamo je, u prostoriji bez grijanja, bila idućih osam dana. Nakon toga završila je u Kerestincu.

Tek tada je počeo horor. Čim su došli, ispričala je, odmah su ih počeli tući. Od straha se onesvijestila. Smjestili su je u sobu s još žena, da spavaju na prostirkama i nuždu obavljaju u kantama.  

"Svaku su me večer odvodili u drugu prostoriju. Posjeli bi me na stolicu, pokopčali po meni struju i pržili me. Još imam ožiljke. Tukli su me, šamarali, silovali. Svi su imali uniforme Hrvatske vojske", rekla je žena.

Opisala je i kako su joj stavljali vreće na glavu, vrijeđali je, psovali mater četničku. 

"Stalno su me silovali. Po dvojica ili trojica istu večer. Morala sam bradavice prislanjati na nož, a oni su prijetili da će ih odrezati", prenosi njezino svjedočanstvo Telegram. 

Nije mogla spavati od zvuka koraka vojnika na hodnicima, a kaže da ne može ni danas. Pije tablete za smirenje. Stavljali su joj pištolj u usta, nju i ostale zatvorenike tjerali da plešu goli. Prijetili su joj da će u logor dovesti i njezina supruga koji je bio pripadnik HV-a. Nestao je u ratu, a njegove kosti našli su tek nedavno, piše Telegram.

Iz logora je žena izašla na razmjeni. Odvezli su ih u Bodnu. Nije imala dokumente. U Hrvatsku se vratila prije 15 godina. U njezinu kuću već se netko drugi uselio, pa se morala boriti da joj kuću vrate.

Pravomoćne presude za logor

Zbog zločina u logoru Kerestinec 2017. pravomoćno su osuđeni Stjepan Klarić, zapovjednik logora, Dražen Pavlović, Viktor Ivančan, Željko Živec i Gordan Štrukelj. Proglašeni su krivima zbog ratnog zločina.