Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

"Spajali su me na struju, tukli, silovali...": Država ženi koju su mjesecima zlostavljali hrvatski vojnici mora platiti samo 50.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siščanka koju su tri mjeseca 1992. zlostavljali hrvatski vojnici u logoru Kerestinec od države je tražila 100.000 kuna. Dobila je upola manje.

Na Općinskom sudu u Zagrebu donesena je nepravomoćna presuda kojom država mora Siščanki platiti 50.000 kuna jer su je 1992. tri i pol mjeseca u logoru Kerestinec zlostavljali pripadnici HV-a.

Pročitajte i ovo Piloti Rafalea Svečana ceremonija Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju Rafalei u Hrvatskoj povijesni prelet VIDEO Snimka iz kokpita: Pogledajte kako su piloti iz Rafalea pozdravili hrvatske građane!

Ona je zahtijevala 100.000 kuna, no sud je odlučio da joj je pola iznosa dovoljno. Telegram je objavio iskaz zlostavljane žene.

Na sudu je rekla kako su pripadnici HV-a nju i supruga u siječnju 1992. usred noći odveli iz njihova doma u Sisku. Prvo odredište bio je vrtić u kojem su ih ispitivali. Supruga su joj pretukli, a zatim ga pustili kući. Nju su odvezli do Željezare u kojoj je bilo vojno skladište i tamo je, u prostoriji bez grijanja, bila idućih osam dana. Nakon toga završila je u Kerestincu.

Tek tada je počeo horor. Čim su došli, ispričala je, odmah su ih počeli tući. Od straha se onesvijestila. Smjestili su je u sobu s još žena, da spavaju na prostirkama i nuždu obavljaju u kantama.  

"Svaku su me večer odvodili u drugu prostoriju. Posjeli bi me na stolicu, pokopčali po meni struju i pržili me. Još imam ožiljke. Tukli su me, šamarali, silovali. Svi su imali uniforme Hrvatske vojske", rekla je žena.

Opisala je i kako su joj stavljali vreće na glavu, vrijeđali je, psovali mater četničku. 

"Stalno su me silovali. Po dvojica ili trojica istu večer. Morala sam bradavice prislanjati na nož, a oni su prijetili da će ih odrezati", prenosi njezino svjedočanstvo Telegram. 

Nije mogla spavati od zvuka koraka vojnika na hodnicima, a kaže da ne može ni danas. Pije tablete za smirenje. Stavljali su joj pištolj u usta, nju i ostale zatvorenike tjerali da plešu goli. Prijetili su joj da će u logor dovesti i njezina supruga koji je bio pripadnik HV-a. Nestao je u ratu, a njegove kosti našli su tek nedavno, piše Telegram.

Iz logora je žena izašla na razmjeni. Odvezli su ih u Bodnu. Nije imala dokumente. U Hrvatsku se vratila prije 15 godina. U njezinu kuću već se netko drugi uselio, pa se morala boriti da joj kuću vrate.

Pravomoćne presude za logor

Zbog zločina u logoru Kerestinec 2017. pravomoćno su osuđeni Stjepan Klarić, zapovjednik logora, Dražen Pavlović, Viktor Ivančan, Željko Živec i Gordan Štrukelj. Proglašeni su krivima zbog ratnog zločina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene