Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja znanja:

Kad put do učionice postane noćna mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska želi biti zemlja znanja, a znanje bi trebalo biti svima dostupno. Naša priča iz Splita pokazuje suprotno.12-godišnji dječak Tomislav Bulić ne može hodati, ali želi što normalnije živjeti i školovati se. Njegovi roditelji godinama se bore protiv državne administracije koja nikako da ispuni obećanje i izgradi zakonom propisani pristup za invalide.

Put do učionice za 12-godišnjeg dječaka s invaliditetom, Tomislava već je godinama noćna mora. Osnovna škola 'Skalice', kao ni velika većina ostalih u Splitu, nije prilagođena učenicima u invalidskim kolicima. 'Ima li igdje u ovoj državi da dijete ide šest godina u školu, a da nisu osnovni pristup školi prilagodili. Imam elektromotorna kolica od 100 tisuća kuna, a tri godine mi leže doma', rekao je Jozo Bulić, Tomislavov otac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poziv na prosvjed 'Mediji su u rukama političke oligarhije i tajkuna' Slika nije dostupna Apsurdnost političkih nadmetanja Scena Gorica egzistira ilegalno od samog početka!

Improvizirana rampa od gornjih ploha dviju školskih klupa postavljena je na inicijativu Tomislavovog oca. Ovaj odličan učenik ne može sam ni u zahod, koji također nije prilagođen osobama s invaliditetom, a iako djeca znaju negodovati kada ga majka vodi na wc, drugog rješenja, nemaju. Ove godine, majka ga na rukama nosi na kat da bi nazočio nastavi iz informatike i strahuje što će biti dogodine, kada bude više predmeta.

'Tomislav dogodine ide u 7. razred, bit će kemija, fizika, biologija. Sve će biti na katu, a ja ću ga morati svaki sat nositi na rukama', rekla je Marija, Tomislavova majka. Obitelji Bulić s troje djece, od kojih su dvoje imaju invaliditet, savjetovano je da sina upišu u Osnovnu školu 'Gripe - jedinu u gradu koja je prilagođena potrebama učenika s invaliditetom, no ona im je mnogo udaljenija od sadašnje, a i sam Jozo je 70-postotni invalid Domovinskog rata. Nakon dvije godine borbe nazire se rješenje problema.

'Grad je projektnu dokumentaciju izradio, a koliko je meni gospodin Veštić rekao za sljedeću školsku godinu bit će ugrađen lift da bi mali Tomo mogao nesmetano ići sa svojim kolicima', rekao je Mate Mamić, ravnatelj Osnovne škole 'Skalice'. Iz Poglavarstva su potvrdili kako imaju lokacijsku dozvolu te da će najkasnije do jeseni škola u potpunosti biti prilagođena učenicima s tjelesnom invalidnošću. No Tomislavov otac u to sumnja.

'Njihove pisane izjave su nekako kontradiktorne. U jednoj je riješeno, u drugoj se rješava, a u trećoj čak još nemaju ni arhitektonsko riješen slučaj ove škole, pa me zanima je li oni to varaju, je li se oni to nadaju da će na ovim izborima bolje proći', kaže Jozo. Nadajmo se da nije riječ o još jednom predizbornom obećanju te da će Tomislav sljedeće školske godine napokon imati prilagođen pristup svojoj školi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene