Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pokušali napraviti cirkus'

Burna rasprava: Reiner objasnio zašto Orešković nije odgovarao na pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reiner nije zadovoljan jučerašnjoj raspravom u Saboru.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner izjavio je u subotu kako nije zadovoljan jučerašnjom višesatnom raspravom u Saboru jer je otišla u drugom smjeru od onoga što je manadatar Tihomir Orešković u izlaganju zastupnicima prezentirao, nakon čega su 'gubitnici na izborima nizom replika i ponavljanja neistina o nekim ljudima iz nove Vlade, pokušali raditi cirkus'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz redova HDZ-a Oleg Butković ostaje ministar prometa Slika nije dostupna Župan na mjestu ministra Tko je Tomislav Tolušić - novi ministar poljoprivrede

Svi se zaklinju da je gospodarstvo najvažnije, da Hrvatsku treba izvući iz katastrofalnoga gospodarskog stanja u kojem se nalazi, da treba povećati rejting zemlje, da smo prezaduženi, a onda u toj višesatnoj raspravi moglo se svega čuti više nego rasprava o gospodarstvu, izjavio je akademik Reiner na Cvjetnom trgu gdje se u obilježavao Dan mimoza.

Zašto Orešković nije odgovarao na pitanja?

Na novinarski upit zašto premijer Orešković nije htio odgovarati na pitanja, Reiner je naglasio kako je mandatar na kraju odgovorio na dobar dio pitanja, ali nije pristao da se od onoga što je trebao biti radno svečani čin izglasavanja nove hrvatske Vlade, učini cirkus.

"To su nizom replika i ponavljanja, ponavljanja neistina, dokazanih neistina o nekim ljudima iz vlade, gubitnici na izborima pokušali", rekao je. Sve ono što se govorilo, moglo je stati u dva sata, dodao je Reiner.

Naglasio je kako je dio oporbenih zastupnika pokušao isprovocirati mandatara, no on je zadržao smirenost i na kraju je na relevantna pitanja, a ta se tiču gospodarstva, odgovorio u svom završnom govoru.

Na novinarsko pitanje treba li predsjednik Vlade Tihomir Orešković razmotriti zahtjeve oporbe o povlačenju određenih ministara, predsjednik Sabora odgovorio je kako ni u kojem slučaju to ne treba razmatrati, jer ih je on odabrao i on ih poznaje.

Argumenti za te zahtjeve temelje se na potpuno krivim i lažnim izjavama, dodao je Reiner.

Podsjetio je kako se zbog imuniteta u Saboru može svašta reći, ali izvan toga bi ljudi trebali biti vrlo oprezni kada govore 'lažne istine', tvrdnje koje zapravo nisu istine, kazao je.

 

Reiner: Gubitnici ne žele da Vlada bude stabilna

Na upit novinara o stabilnosti Vlade i odrađivanju cijeloga mandata, predsjednik Hrvatskog sabora ocijenio je da će Vlada biti sasvim sigurno stabilna i da se to moglo vidjelo i jučer u glasovanju.

Mnogi žele da vlada ne bude stabilna, pogotovo gubitnici na izborima, koji još uvijek misle da se na neki nadnaravni način mogu vratiti i dalje upropaštavati zemlju, rekao je Reiner, no, dodao je, to su prošla vremena.

Vrlo uvjerljiva većina je glasovala za Vladu i dalje će ju podupirati, rekao je.

Odgovarajući na upit o radu Hrvatskog sabora njegov predsjednik naglasio je kako će inzistirat da se saborski odbori održavaju izvan plenarnih sjednica te da odbori kao i u svim drugim parlamentima budu glavna mjesta gdje će se voditi diskusije.

Težište rada Sabora treba biti u odborima, rekao je Reiner.

Na pitanje o tome hoće li kasniti donošenje državnog proračuna istaknuo je kako se ne kasni i da će on biti prihvaćen do Uskrsa.

"Ne kasni se ni u čemu jer proračun je ozbiljna stvar, on pokazuje kako će izgledati ova godina, što Vlada misli i kojim smjerovima želi ići", istaknuo je.

Reiner je ocijenio kako nova Vlada neće raditi proračune kao što je to radila bivša Milanovićeva Vlada pa ih onda mijenjati svako toliko, nego će im ozbiljno pristupiti.

Proračun će kao najvažniji akt održavati politiku vlade, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene