Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispred Crkve svetog Marka samo znatiželjni turisti. Ulazna vrata otključana, ali unutar Crkve zatvorena.


U četvrtak, u noći, braniteljima je vrata otvorio župnik Crkve Svetog Marka. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije komentirao je boravak branitelja u Crkvi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Prosvjed branitelja najviše je štetio samim braniteljima' Slika nije dostupna Matić: Izložen sam tolikim prijetnjama jer provodim hrvatske zakone, a zamislite što bi bilo da idem razotkriti lažne invalide?!

Rekao je da u vrijeme kada su branitelji ušli u crkvu, ona obično nije otvorena, ali da su oni vjerojatno imali pristanak mjesnog župnika. Međutim, on o detaljima, tvrdi, nije informiran.

'Svi građani su dužni poštovati Zakone, a usudio bih se reći malo dublje, da branitelji moraju prednjačiti kada gledamo našu državu. Oni su se borili za demokratsko društvo. I u demokratskom društvu se poštuju zakoni', rekao je Puljić.

Zagrebačka nadbiskupija zabrinuta: 'Vjernici se žale jer ne mogu na molitvu'

Ima razumijevanja prema njima, jer kaže, da kad netko prosvjeduje, onda za to ima motive i razloge. 'Mislim da je njihova uloga u ovom kontekstu bila pozitivna. Postavili su se između policije i branitelja i dobro je da nije došlo do fizičkog kontakta i tako je na neki način situacija smirena, što su eto stali i neću reći obranili sakralni prostor, ali nisu dopustili da se na tom prostoru odvija ono što je policija naumila', rekao je Puljić.

Dodaje da je svjestan da je manipulacija moguća. 'Moguća je, ali sakralni prostor je kroz prošlost i vjekove bio uvijek mjesto gdje se moglo naći utočište i u srednjem vijeku i u novije doba i zato smo ugovorima došli dotle da društvo koje priznaje Crkvu uvažava njeno osobito stanje i pravnu osobnost. Prema ugovorima je sakralni prostor nedodirljiv u tom pogledu.

Sigurno je da je ovo jedan presedan o kojem treba ozbiljno razmišljati, zamislite sutra da netko na Trgu pobije 10 ljudi, dođe u crkvu, e sad ne znam ni ja kako bi se tu čovjek ponio, ali u ovakvim situacijama kad nije toga bilo, vjerujem da je kraj lijepi koji se dogodio bio pozitivan i sa strane svećenika i crkve', rekao je Puljić.

Pozvao je da zajednički za sto sjednu sve strane i da podjele prestanu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju