Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak kod Milanovića

Branitelji se vratili u Savsku - Klemm ponovio zahtjeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak ujutro nešto iza 8 sati, branitelji koji su proveli noć u crkvi sv. Marka, stali su na ulaz crkve, a u 9 sati su održali konferenciju ističući da su im ugroženi životi. Kasnije je sve završeno dogovorom.

19.25 - Andrija Jarak je u Savskoj 66, gdje su se prosvjednici vratili u svakodnevnicu, razgovarao s Josipom Klemmom koji je izjavio za Dnevnik Nove TV: 'Hvala premijeru što je našao hrabrosti i volje da nakon više od 220 dana primi branitelje na radni sastanak.'

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

Koji su vaši glavni zahtjevi s kojima idete premijeru?

Smjena ministra Matića, zamjenice i pomoćnika zbog nebrige o braniteljima.

Što ako sastanak kojim slučajem propadne? Hoćete li nastaviti prosvjed na Markovom trgu?

'To sigurno znači da ćemo opet doći na Markov trg. Prosvjed ćemo prijaviti, ali nije ni policija prijavila da će tući hrvatske branitelje. No, ja sam uvjeren da ćemo s premijerom sve dogovoriti.'

19.20 - Markov trg je prazan. U zadnja 24 sata bila je jedan od mučnijih atmosfera u novijoj hrvatskoj povijesti, javlja Mislav Bago za Dnevnik Nove TV.

'Milanović je danas pazio na svaku riječ o braniteljima, ali nije se libio optuživati HDZ za koji je rekao da može zaustaviti prosvjed i događanja na Markovom trgu', kazao je Bago.

18:44 - Branitelji i invalidi Domovinskog rata koji su se u četvrtak i petak okupili na Markovom trgu čekajući da ih primi premijer, nešto prije 18 sati u povorci su se uputili prema šatoru u Savskoj u kojem prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine.

U dužoj povorci, praćenoj policijom, branitelji bez ikakvih incidenata su se uputili preko Trga bana Jelačića, Frankopanskom te dalje Savskom do prosvjedničkog šatora u Savskoj 66.

Zbog duge kolone na Trgu bana Jelačića te u Frankopanskoj i Savskoj ulici došlo je do prekida tramvajskog i drugog prometa. Kako najavljuju Đuro Glogoški i Josip Klemm u prosvjedničkom šatoru neće biti nikakvih izjava, jer, kako kažu, sve su već rekli na konferenciji za novinare.

Branitelji i ratni invalidi su se u petak iza 17:30 počeli povlačiti s Markova trga i Crkve sv. Marka, te su se pomolili na Kamenitim vratima prije povratka u prosvjednički šator u Savskoj 66, gdje će čekati ponedjeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od vođa braniteljskih prosvjednika Đuro Glogoški novinarima je izjavio kako su branitelji odlučili povući iz crkve sv. Marka, gdje su sinoć probdjeli, te s Markova trga.

Glogoški je, najavljujući razgovor s premijerom Milanovićem u Vladi, rekao da će biti uz prisustvo medija.

17.43 - Branitelji su odlučili napustiti Markov trg nakon što im je premijer Milanović ponudio razgovor u ponedjeljak.

U koloni su krenuli prema Kamenitim vratima gdje će se pomoliti a potom nastaviti prema Savskoj 66 gdje se njihov šator nalazi već više od 220 dana.

'S premijerom očekujemo dijalog što bi se trebalo i realizirati u ponedjeljak u 10 sati te zato sada odlazimo s Markova trga. Hvala svima koji su nas podržali, Crkvi koja nam je otvorila vrata. Scene od sinoć nisu scene koje trebaju ići iz Hrvatske. Raspravljat ćemo još s onima koji su poslali policiju na hrvatske branitelje', izjavio je Đuro Glogoški. 

Ponovio je kako im je jedini cilj bio razgovor s premijerom što im je sada omogućeno.

UŽIVO S terena izvještava novinarka portala Dnevnik.hr Sandra Pudja.

17.30 - Očekuje se da Đuro Glogoški uskoro objavi kako se branitelji povlače s Markova trga i vraćaju se u šator u Savskoj ulici gdje će nastaviti svoj prosvjed koji traje više od 220 dana.

17:10 - Splitski branitelji najavili blokadu najprometnije ulice u Splitu u 18 sati.

17:05 - Andrija Jarak javio se s Markova i rekao da je zadnja vijest kako su branitelji odlučili otići s Trga: 'Postoje neki uvjeti, stalno su užareni telefoni, Klemm je rekao da je 70 posto stvari dogovoreno. Računaju da će u poonedjeljak imati razgovor', objasnio je Andrija Jarak.

S Markova trga branitelji će se vratiti u Savsku ulicu gdje prosvjeduju više od 220 dana.

Klemm je otišao do barikada uz koje su branitelji koje policija ne pušta na Trg i obavijestio ih da se raziđu.

16:55 - Novinarima se obratio Klemm koji je rekao da su na 70 posto dogovora.

'Ne želimo da bude pobjednika, nego da pobjednici budu stopostotni invalidi. Molim vas nemojte upropastiti priliku. Blizu smo, na 70 posto dogovora. Nemojte to upropastiti. Samo to', kratko je rekao Klemm.

16:45 - 'Premijer pristaje na razgovor, ali zamislite kad, u ponedjeljak. Zar on ne radi u petak popodne? Zar mu je bilo teško prijeći tih par metara?', rekao je, među ostalim, Tomislav Karamarko na konferenciji za medije. Što je još poručio pročitajte OVDJE.

16:35 - Klemm je oko 16.30 sati izašao iz crkve i u ovim trenucima priča s policajcima i obavlja razgovore na mobitel.

Branitelji navodno dogovaraju uvjete odlaska.

16:03 Klemm se vratio u crkvu gdje će se dogovoriti što dalje. Konferencije za medije koja je najavljena za 16 sati ipak neće biti. Postoji mogućnost da će davati izjave za sat vremena. Vrata crkve sada su zatvorena.

15:57 - Klemm je u pratnji policije otišao iz crkve kroz Ulicu Josipa Freudenreicha. Policajci su zaustavili novinare koji su pokušali ići za njim.

Inače, do ograde dolaze ljudi koji ostavljaju lijekove za prosvjednike.

15:42 - Nakon premijera i branitelji će održati konferenciju za medije s početkom u 16 sati.

A presicu je sazvao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Održat će se u središnjici HDZ-a u 16.30 sati.

15:28 - 'Njihova prava nisu dirana, ona su očuvana u ovoj, za sve teškoj situaciji, pa čak i ojačana', rekao je na današnjoj konferenciji za medije premijer Zoran Milanović.

Što je još poručio braniteljima pročitajte OVDJE.

15:04 - Klemm je najavio moguće povlačenje prosvjednica branitelja s Trga danas ili sutra. 'Zar mislite da stopostotni invalid želi spavati na podu? Idemo maknuti ovu sramotz što su policija i branitelji jedni protiv drugih, i da što prije odemo odavde', kaže Klemm.

Objašnjava da bi prvi korak trebala napraviti policija.

14:58 - Josip Klemm dao je izjavu ispred crvkve sv. Marak kazavši kako će prosvjednici otići kada za to bude postojala dobra volja. 'Ako se makne policija, mi ćemo otići. Pravo svakog branitelja je da bude ovdje. Mi zovemo Milanovića da razgovara s nama umjesto da ima presicu. Hrvatska policija na temelju nečijih zapovjedi s mržnjom ide na nas. Ako se policija makne nema potrebe da ostanemo', rekao je Klemm.

Poručuje da će odazvati razgovoru ukoliko ga premijer pozove na sastanak.

14:04 - Branitelji prosvjednici u Crkvi svetog Marka na laptopu gledaju prijenos izvarendne konferencije za medije premijera Zorana Milanovića.

13:12 - 'Ispred crkve je izašo Đuro Glogoški koji se obratio policiji pomoću megafona.

'Obraćam se hrvatskoj policiji, otkažite poslušnost, nemojte da hrvatske majke opet plaču', rekao je. Jedna od rečenica koja se čula bila je 'zar mislite da nas barikade mogu zaustaviti'.

13:05 - Redakcija Dnevnik.hr-a neslužbeno doznaje kako policija s dodatnim snagama ide na Markov trg. Izvanredno se aktiviraju policijske snage izvan Zagreba i u planu je njihov dolazak na Trg. Navodno je aktivirano 50 do 100 policajca iz okolice Zagreba.

12:54 - Nakon što je probijen policijski kordon kod Gradske skupštine povećao se broj branitelja ispred crkve. Povećao se i broj policajaca, a kod barikada koje su postavljene na prolaz kod Gradske skupštine dovezeno je i nekoliko policijskih vozila.

Zbog prosvjeda branitelja blokiran dio Zagreba

12: 52 - Do daljnjeg je u potpunosti obustavljen promet motornih vozila preko Gornjeg grada, od raskrižja Mesnička-Streljačka do Ilirskog trga. Obilazni pravci su Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska – Gupčeva zvijezda na sjevernoj strani, odnosno Gundulićeva – Ilica – Britanski trg na južnoj strani. U široj zoni se promet odvija bez posebnih zastoja.

12:49 - Josip Klemm inzistira na tvrdnji kako branitelji ne postavljaju ultimatume. U razgovoru s novinarima više puta je ponovio kako je policija napala branitelje, a tvrdi da traže samo razgovor s premijerom.

Tvrdi da branitelji imaju ministra koji je policiji dopustio da napadne branitelje. Govoreći o probijanju kordona rekao je da je ministar Predrag Matić obmanio premijera kada mu je rekao da prosvjeduje samo šačica hrvatskih branitelja.

Iako smatra da je nebitno je li prosvjed prijavljen ili ne, rekao je da su ga danas prijavili.

Tvrdi i da hrvatski branitelji nisu rušitelji.

12:33 -  Kod Kamenitih vrata nastao je kaos, kao i kod Gradske vijećnice. Interventni policajci trče s jedne lokacije na drugu kako bi smirili situaciju. Dio prosvjednika probio je policijski kordon i dotrčao do Markove crkve.

Jednog prosvjednika policajsi su priveli izvan barikada, a nakon što su privođenje uočili prosvjednici ispred crkve istrčali su izvan barikada i napali policajce. Srećom, situacija se brzo smirila.

12:26 - Ministar Matić prosvjednicima je nosio vrećice s hranom i ostalim potrepštinama, međutim policajci ga nisu pustili.

Burno je kod Kamenitih vrata prema kojima je potrčao dio policajaca. Prosvjednici se naguravaju s policajcima i uzvikuju 'Hrvatska, hrvatska'.

POLICIJA O SUKOBU S PROSVJEDNICIMA 'Prekršili su zakon, upozorili smo ih'

FOTO GALERIJA PROSVJEDA U ZAGREBU Branitelji i policija na Markovom trgu

12:20 - Kraj zgrade Vlade prošao je automobil, a pretpostavlja se da je u njemu bio premijer Zoran Milanović.

12:13 - Ministar je u crkvi proveo tek nekoliko minuta. Nakon izlaska rekao je da im je dao prijedlog da prekinu prosvjed, da uklone šatore i u ponedjeljak dođu na razgovor kod premijera, a oni su, kaže, to shvatili kao ucjenu i odbili ga.

12:07 - Prije nekoliko trenutaka u Crkvu svetog Marka je ušao ministar branitelja Predrag Matić. Branitelji koji su prema Vladi krenuli iz šatora u Savskoj ulici blokirani su na Kamenitim vratima.

11:54 - Kod zgrade Gradske skupštine, gdje je zatvoren prolaz prema Markovom trgu, okuplja se sve veći broj ljudi, a sukladno tome sve je više policije. Okupljeni su dovikivali da bi prošli i stvarali veliku buku. Na lokaciju dolazi novi kombi s policijom.

Prosvjednici kod Kamenitih vrata pjevaju 'Zovi, samo zovi' i pokušavaju prići Tgu, međutim policija ih ne pušta.

Stazić: 'To je skupina militanata koji se bore umjesto HDZ-a' - Šuker: 'Ovo je govor mržnje'

11:34 - Branitelji koji su iza ograde postavljene pred Crkvom rekli su da se u ovom trenutku prijavljuje svoj skup, međutim, tvrde, to im trenutno nije dopušteno.

11:20 - Pred Crkvu je u jednom trenuku došao fratar koji je nakon razgovora s policijom pušten unutra te je zaradio pljesak branitelja.

Prije njega došao je HDZ-ov Goran Marić s vrećima hrane u rukama. Čekao je da ga policija pusti, a nakon što mu je rečeno da ne smije prići bliže od policijskog kordona okrenuo se i otišao, a na odlasku novinarima rekao kako je 'sramota da se najtežim invalidima ne mogu dostaviti osnovne potrepštine kao što su voda i hrana'.

Na Markovom trgu bila je i ekipa Hitne pomoći. Naime, branitelji polako jedan po jedan izlaze van jer im je loše nakon čega ih preuzima ekipa Hitne.

11:10 - Branitelji krenuli iz Savske ulice prema Markovu trgu

11:05 - Đuro Glogoški, koji je sa skupinom hrvatskih branitelja među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u crkvi svetog Marka izjavio je u petak kako je policija sinoć pokušala oteti Josipa Klemma, jednog od voditelja višemjesečnog braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici.

Policija je u tri navrata pokušala ući u crkvu, u jednom trenu su i ušli, ali mi smo ih zaustavili, rekao je Glogoški na konferenciji za novinare održanoj na stepenicama jučnog ulaza u Markovu trgu.

'POLICIJA POKUŠALA OTETI KLEMMA' Branitelji ih spriječili

Ustvrdio je da je policija noćas pokušala oteti Klemma, ali su branitelji to spriječili. "Sinoć su gospoda iz policije koja su upala u crkvu htjela oteti Josipa Klemma ali im to nije dozvoljeno," rekao je.

Klemm je rekao da mu je obitelj uznemirena zbog novinskih napisa i da zbog toga ne želi ništa komentirati. Poručio je da je dobro i da je sve danas s njim u redu.

11:08 - Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš podržao je u petak branitelje koji prosvjeduju na Markovu trgu i optužio Vladu da od policije želi stvoriti nekadašnju miliciju.

'Podupiremo legitimne zahtjeve branitelja i miran prosvjed koji održavaju. Osuđujemo postupanje policije koja je tijekom noći u nekoliko navrata pokušala nasilno ući u crkvu sv. Marka. Kukuriku vlada želi od policije stvoriti miliciju, kakva je nekad bila", rekao je Tepeš na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je da MUP krši pravo građana na slobodno okupljanje, budući da građanima ne omogućuje pristup Markovu trgu.

Zastupnik HSP AS-a Ivan Šimunović predstavio je prijedlog izmjena Zakona o pravima bivšeg predsjednika RH kojima traži ukidanje prava na doživotni ured bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Kaže da je od Vlade lani zatražio objašnjenje uloge Ureda bivšeg predsjednika, ali jasan odgovor nije dobio.

Poruka djevojke koja se širi društvenim mrežama: 'Ovaj prvi policajac mi je rođak...'

Šimunović je rekao kako već ima naznaka da će njegov prijedlog podržati i neki drugi saborski klubovi, prije svega koalicijski partneri HSP AS-a, a nada se da će se zakon izmijeniti konsenzusom.

Tepeš je naglasio da takav prijedlog nije hir HSP AS-a. "Troškovi tog ureda u posljednje su četiri godine iznosili gotovo četiri milijuna kuna, što je prevelik trošak u odnosu na ono što bivši predsjednik radi. Iz medija vidimo kako radi protiv hrvatske službene vanjske politike pa je, primjerice, dao otvorenu podršku Rusiji oko događaja u Ukrajini. Dakle, porezni obveznici financiraju paralelnu, nelegitimnu vanjsku politiku", rekao je Tepeš.

Mesića je optužio da ured koristi za obračun s političkim neistomišljenicima. "Iako ne znamo tko je on zapravo – onaj Mesić koji je prije 20 godina pjevao ustaške pjesme ili Mesić koji je na čelu antifašista", rekao je Tepeš.

10:32 - Branitelje je posjetio saborski zastupnik Goran Marić (HDZ) od kojeg su zatražili da im donese hranu i higijenske potreptšine. Rekao je da će se potrduiti donijeti što su tražili i zanijekao tvrdnje da iza prosvjeda stoji HDZ.

Braniteljski prosvjed tema je o kojoj se danas govorio i u Hrvatskom saboru, a tijek sjednice možete pratiti OVDJE.

9:40 - 'Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde', poručio je Glogoški te pita tko je izdao zapovjed da hrvatska policija u četvrtak navečer krene na branitelje, ministri Predrag Matić i Ranko Ostojić ili premijer Zoran Milanović?

9:29 - Branitelji su od saborskog zastupnika HDZ-a Šime Đurđevića, koji je prošao pored i mahnuo im, zatražili hranu. Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović koji je prošao ispred policijske ograde na Trgu Sv. Marka stao je pred novinare te izjavio da su 'ovi jadni ljudi unutra iskorišteni u besprizorne političke svrhe u cilju rušenja aktualne hrvatske vlade.'

'Kao branitelj osjećam tugu i nelagodu i mislim da je krajnje vrijeme da ovi ljudi odu svojim kućama i da puste hrvatsku vladu da radi svoj posao jer posao koji radi, radi u interesu njih i svih građana Hrvatske', istaknuo je Jovanović.

Na tvrdnju novinara kako Crkva očigledno ima veliku ulogu u svemu ovome te upitan kako to komentira, Jovanović je rekao da od početka znaju da najveći dio Crkve u Hrvatskoj uvijek radi u korist HDZ-a. Jovanović je također rekao kako se nada da će se riješiti danas.

Kordon policije ostaje na Markovu trgu - Branitelji prenoćili u crkvi

9:24 - Branitelji su pred crkvom održali pressicu. Glogoški poziva čelne ljude u državi da razgovaraju i da njega prime na razgovor. Apelira da im se osiguraju wc-i jer ponavlja da 130 ljudi ne može obavljati fiziološke potrebe u crkvi. Dodaje kako u crkvi ostaju do daljnjeg jer su im ugroženi životi. Boje se za svoju sigurnost jer policija u crkvu ušla već tri puta. U crkvi nemaju hrane ni vode, nti policija dopušta da im se ona dostavi.

9:20 - Na Markov trg je u 8:55 sati stiglo vozilo Hitne pomoći i desetak minuta kasnije je medicinska ekipa iz crkve izvela jednog muškarca.

8:39 - Branitelji su izašli na stepenice pred vratima Markove crkve, ali nisu izašli na Trg. Vrata su se otvorila u 8:04 sati i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Među braniteljima koji su izašli je bio i bivši predsjednik Hvidre grada Zagreba Ivan Pandža. 'Nemojte me puno pitati', rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira. Markov trg je i dalje blokiran, željezne ograde stoje na prilazima i na Trgu, a mogu proći samo vozila sa specijalnom dozvolom.

'Vidite kako nas lijepo čuvaju', komentirali su s prozora trenutačnu situaciju stanari Gornjega grada.

8:02 - Jutros su dva stopostotna invalida Domovinskog rata izašla iz crkve, a policija ih je sprovela van. Ostali branitelji zatvoreni su u Crkvi -  među njima su Josip Klemm i Đuro Glogoški. Kordon policije još je na terenu.

Očekuje se da će premijer Zoran Milanović doći u zgradu Vlade koja se također nalazi na Markovu trgu, oko 9 sati. Branitelji s njim traže sastanak i to je razlog njihova prosvjeda na Markovu trgu.

S terena se javlja snimatelj Nove TV Branko Đoković. 7:52 - Branitelji prosvjednici jutro su dočekali u crkvi sv. Marka, a oko 7 sati jedan branitelj u kolicima izašao je iz crkve i otišao u bolnicu.

7:40 - Nakon što su jučer branitelji višemjesečni prosvjed u Savskoj nastavili na Markovu trgu, iza 22 sata ondje se odvijala prava drama, s obzirom na to da se prosvjedovati na Markovu trgu smije do 22 sata, a  branitelji su ostali i nakon tog vremena.

DRAMA SE NASTAVLJA Kordon policije ostaje na Markovu trgu - Branitelji prenoćili u crkvi

Budući da je tada intervenirala interventna policija, prosvjednici su se počeli povlačiti u crkvu sv. Marka. Do 22:50 sati i zadnji branitelj ušao je u crkvu, a na ulaz je stao svećenik. Kasnije je došlo i šest franjevaca koji su se pridružili braniteljima u crkvi.

Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja je priječila bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do 8 sati ujutro ostalo je oko 100 policajaca i novinari. Dio interventnih policajaca povukao se s Markova trga oko 23 sata.

Policija ne može, prema sporazumu s Vatikanom, intervenirati unutar crkve. Za pretpostaviti je da će, kada će neki od branitelja izaći iz crkve, a morat će prije ili kasnije, početi s privođenjima.

U znak potpore prosvjednicima na Trgu svetog Marka, branitelji su se okupili i u Splitu ispred udruge veterana četvrte brigade. Oko stotinu branitelja okupilo se i u Slavonskom brodu ispred Hvidre. Nakratko su blokirali promet u znak potpore prosvjednicima na trgu Svetog Marka. Oko 22 sata i 30 minuta ukrcali su se u autobuse i krenuli prema Zagrebu. (Hina/I.D./B.Đ.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene