Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANAS ODLUKA VLADE

Zeleno svjetlo dokapitalizaciji: Tko postaje novi vlasnik Đure Đakovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što Vlada da zeleno svjetlo na današnjoj sjednici, Skupština dioničara tvrtke Đuro Đaković večeras bi trebala donijeti odluku o dokapitalizaciji kompanije izdavanjem dodatnih 12,5 milijuna dionica.

"Očekujem da će Skupština Đure Đakovića donijeti odluku o još jednom krugu dokapitalizacije. Đuro Đaković je tvrtka izlistana na Burzi što znači da se interes bilo kojeg investitora za ulaganje u Đuru Đakovića mora realizirati na burzi i ne može se dogoditi prije nego što investitor, sukladno pravilima Burze, dokaže svoju financijsku sposobnost", rekla je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Vlade o dokapitalizaciji ove slavonskobrodske grupacije.

Pročitajte i ovo Bradley - 2 Dogovorena suradnja Poznato kada prvi Bradleyji stižu u Hrvatsku Martina Dalić Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "Iza ovog vala inflacije kriju se dva iznimna događaja"

Dalić je rekla da bi kapitalno jačanje tvrtke bilo iznimno važan korak za Đuru Đakovića i za Slavonski Brod, jer bi se otvorile nove prilike za tvrtku u razvoju proizvoda i otvaranju novih tržišta te sveukupnom jačanju i širenju potencijala. 

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je i prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva ĐĐ Grupe, pa se očekuje da će se na večerašnjoj sjednici Skupštini dioničara ĐĐ Grupe donijeti odluka o dokapitalizaciji. 

Grupacija namjerava izdati 12,5 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti od 250 milijuna kuna. Upravo je toliku obvezujuću ponudu, kako piše Jutarnji list, dala zagrebačka tvrtka Crni čelik, čiji su osnivači Hamad M. A. A. Alwazzan iz Kuvajta i Steve Daskos iz Kanade. Riječ je o tvrtki sa svega 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, osnovanoj prije nepunih mjesec dana, 25. kolovoza 2017.

Đuro Đaković Grupa će najvjerojatnije ići s javnom ponudom, ali uz isključenje prava prvenstva za postojeće dioničare. Provede li se transakcija sukladno ovom planu Đuro Đaković Grupa dobit će novog većinskog vlasnika, dok će udio države u vlasništvu pasti na nešto više od 16 posto. 

Aktualna uprava Đure Đakovića očekuje da će se ovoj slavonskobrodskoj grupaciji otvoriti nova tržišta u Kuvajtu i zemljama u okruženju. 

Iako su mediji posljednjih dana pisali o sukobu Martine Dalić i ministra državne imovine Gorana Marića oko Đure Đakovića, oboje to javno demantiraju. Tomislavu Mazalu, aktualnom predsjedniku Uprave ĐĐ-a, mandat ističe 31. listopada, tako da će o novoj Upravi odlučivati novi vlasnici. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene