Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet Kuvajtu

Domaći proizvod uskoro bi mogao dizati prašinu po kuvajtskim pustinjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otišla je s izaslanstvom gospodarstvenika u službeni posjet Kuvajtu.

Kuvajt je po političkom ustroju država s predsjednikom i Vladom. Većinom je pustinja koja graniči s Irakom na sjeveru i Saudijskom Arabijom na jugu, te izlazi na Perzijski zaljev na istoku.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Površinom većom od 17 tisuća četvornih kilometara, Kuvajt je tri puta manji od Hrvatske, no ima tek nešto više stanovnika od naše zemlje - 4 milijuna i 400 tisuća, od toga je 3 milijuna i 100 tisuća stranaca. Glavni se grad zove kao i država - Kuvajt.

BDP po glavi stanovnika iznosi 29.300 američkih dolara, što je u odnosu na hrvatskih oko 11 i pol tisuća - dva i pol puta više. Glavni izvozni proizvod je nafta. Ova zemlja bogata zalihama nafte niz godina trgovinski surađuje s Hrvatskom, a prostora za povećanje robne razmjene ima. U predsjedničinom izaslanstvu našli su se i predstavnici naših tvrtki. Neke od njih na korak su do sklapanja unosnih poslova s Kuvajćanima.

Na korak do sklapanja unosnih poslova

Ova zemlja bogata zalihama nafte niz godina trgovinski surađuje s Hrvatskom, a prostora za povećanje robne razmjene ima. U predsjedničinom izaslanstvu našli su se i predstavnici naših tvrtki. Neke od njih na korak su do sklapanja unosnih poslova s Kuvajćanima.

Domaći proizvod, za strano tržište. Oklopnjaci iz Đure Đakovića, mogli bi uskoro dizati prašinu po kuvajtskim pustinjama. Za nabavu borbenih vozila ta je država na natječaj pozvala - našu tvrtku.

''Ne bih mogao govoriti o vrijednostima. Radi se o natječaju koji je prošao sve faze, od testiranja i davanja ponuda. Nismo jedini, imamo i konkurente'', rekao je Tomislav Mazal, predsjednik uprave Đure Đakovića.

Jedan stari posao s Kuvajtom, osigurao je hrvatskim vozilima - ulazak u utakmicu za ovaj posao. ''Nama je izrazito bila značajna činjenica da smo mi isporučili tenkove u Kuvajt prije 25 godina, tako da je njihova vojska upoznata s kvalitetom naših proizvoda'', kazao je Mazal.

Takav posao, povećao bi robnu razmjenu Hrvatske i Kuvajta. Hrvatska je izvozila drvo, transformatore, motorna vozila i lijekove - vrijedne 10,3 milijuna dolara. A iz Kuvajta uvozila strojeve, odjeću, torbe i kozmetiku u vrijednosti 14 i pol milijuna dolara.

''Postoji potencijal u prehrambenoj industriji i ono bitno u turizmu'', rekao je Želimir Karamarić, potpredsjednik HGK.

Na let za Kuvajt, ukrcao se i vlasnik informatičke tvrtke. Tamo dogovara nove poslove. Jedan se tiče porezne reforme. ''Imali smo jako puno aktivnosti, u Omanu, ne u Kuvajtu, ali naši partneri imaju odličnu inicijativu za edukacijsku platformu za STEM i robote'', rekao je Krešimir Mudrovčić iz Croza.

U jakoj konkurenciji opstaju tek najbolji. ''Nije jednostavno, jer je velika konkurencija, to su bogate zemlje'', dodaje Kramarić.

Potpora politike ondje u biznisu je ključna. ''Ključna poruka je ako želite ostvariti neki gospodarski iskorak, da državnici iz tih država i njihovi gospodarstvenici prepoznaju da iza tvrtki stoji upravo sam vrh te države'', rekao je Dario Mihelin, savjetnik predsjednice za vanjsku politiku.

Stoga Hrvatska u Kuvajtu otvara veleposlanstvo. I to uz prisustvo upravo predsjednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene