Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija priopćila je kako su ogorčeni izjavom ministrice zaštite okoliša.


Marine Matulović-Dropulić rekla je da ne zna koliko u Hrvatskoj zapravo nastane opasnog otpada pa Zelena akcija drži da bi trebala dati ostavku.

Vezani članci Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Na Zrinjevcu u instalaciju ''Zelena'' možete ubaciti plastične boce Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona se zahuktava, a država zatvorila marinu: "Možda nije sve po zakonu, ali mi smo tu koncesiju plaćali"

Reagirajući na izjavu ministrice nakon predstavljanja projekta 'Razvoj sustava upravljanja opasnim otpadom, uključujući uočavanje i upravljanje 'kriznim točkama' u Hrvatskoj', koji se financirao iz programa EU-a PHARE 2006., Zelena akcija navodi da ona ni nakon sedam godina mandata kao ministrica zaštite okoliša još ne zna koliko u Hrvatskoj zapravo nastane opasnog otpada, a kamoli da je uspostavila sustav kojim bi se sav opasni otpad odlagao na primjeren način.

>> 'Ne zna se koliko opasnog otpada nastaje u Hrvatskoj'

Dodaje da je 'po Zakonu o otpadu upravo ministarstvo zaštite okoliša odgovorno za upravljanje opasnim otpadom, a takve ministričine izjave samo dokazuju kako se u Hrvatskoj vrlo lako može dogoditi mađarski scenarij. Zadnje procjene', stoji u priopćenju, 'pokazuju da se čak 78 posto opasnog otpada u Hrvatskoj neprimjereno zbrinjava'. Zelena akcija je u priopćenju reagirala i na ministričinu izjavu da Hrvatskoj treba spalionica opasnog otpada.

'Da je ostala samo malo duže na predstavljanju vlastita projekta, čula bi izjave međunarodnog tima koji je vodio projekt, i koji nakon provedena projekta vrijedna 2,5 milijuna eura plaćenih od poreznih obveznika iz EU-a i Hrvatske, tvrde da Hrvatskoj nije potrebna spalionica opasnog otpada te su predočili kako bi trebao izgledati idealan sustav upravljanja opasnim otpadom. Ministrica je i priznala da poduzeća krše zakone kad ne šalju izvješća o nastajanju opasnog otpada te da će ih 'morat početi kažnjavati'', navodi Zelena akcija.

Dodaje i kako je 'ministarstvo očito imalo neke druge prioritete kad je nakon performansa u kojem smo upozoravali na problem opasnog otpada pokrenulo prekršajni postupak protiv Zelene akcije upravo zbog pokušaja ilegalnog odlaganja opasnog otpada, a taj postupak je ministarstvo nedavno izgubilo na Općinskom sudu u Zagrebu'.

'Zbog tako katastrofalna stanja u sustavu upravljanja opasnim otpadom te činjenice da smo ministarstvu proslijedili prijavu prije tri godine o ilegalnom zakapanju opasnog otpada nedaleko od tvornice 'Portun Ferrum' te i dalje sumnjamo u najnovije službeno policijsko izvješće kako su radnike ubili neadekvatna ventilacija i ugljični dioksid', navodi se u priopćenju Zelene akcije.

'Količina će se utvrđivati i to svaki dan'

Ministrica Matulović-Dropulić izjavila jenovinarima kako se ne može odgovoriti koliko opasnog otpada nastaje u Hrvatskoj te kako je jako važno da ljudi moraju prijavljivati svoj otpad. 'Količine će se još utvrđivati i to svaki dan. Naša inspekcija je vrlo aktivna i stalno je na terenu', rekla je.

Na novinarski upit kako je na predstavljanju rečeno da u Hrvatskoj gradnja spalionice opasnog otpada nije ekonomična jer ne postoji dostatna količina tog otpada, ministrica je odgovorila da je to sve stvar opredjeljenja. 'Mi u našoj strategiji još mislimo da nama treba jedna spalionica opasnog otpada, jer nismo za to da se izvozi sav otpad koji se ne može reciklirati i upotrijebiti, jer je taj izvoz strahovito skup', rekla je ministrica Matulović-Dropulić i dodala da treba naći lokaciju za spalionicu. Zaključila je kako moramo još jedanput izračunati, vidjeti točno što se Hrvatskoj predlaže i onda konačno utvrditi što ćemo dalje jer, ipak, sve ovisi o nama. (Hina)