Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošli je tjedan potpredsjednik Čačić objavio kako je za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin stiglo 45 ponuda, no Zelena akcija kaže kako je u tom istom obraćanju obmanuo javnost u nekoliko segmenata.


'U travnju ove godine predstavnik uprave njemačke tvrtke RWE, jednog od najvećih proizvođača električne energije u Europi, je na godišnjoj skupštini dioničara izjavio da RWE ne planira investirati u TEP C.

Vezani članci Radimir Čačić Čačić oštro kritizirao Stožer, traži pooštravanje mjera: "Ovo je izvan svake kontrole. Nema više alibija, najgori smo u Europi" Slika nije dostupna Zelene udruge podigle tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog Plomina 1: "Nikada nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš"

Gospodin Čačić je obmanuo javnost izjavom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli ovu informaciju. Ukoliko je tvrdnja g. Čačića o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je RWE na godišnjoj skupštini dao netočnu informaciju. Zbog toga smo kontaktirali njemačku partnersku udrugu kako bi nam pomogla utvrditi stvarnu poziciju RWE-a o ovom projektu.

>> Čačić: Za Plomin 45 zainteresiranih

Nadalje, g. Čačić je izjavio da se ovim projektom 'poboljšava ekološko stanje', što je također vrlo grubo manipuliranje činjenicama. TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ukoliko se izgradi TEP C, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš, već će doprinjeti zagađenju Labinštine i okolice.

Također, napominjemo da je za TEP C raspisan tek Poziv za iskaz interesa, iako HEP i g. Čačić pokušavaju prezentirati ovaj neobavezni 'Poziv' kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bez čega nije moguće niti započeti s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole.

Ovakvo grubo obmanjivanje javnosti je na žalost potpuno u skladu s proceduralnim manipulacija', stoji u priopćenju Zelene akcije.

Podsjetimo, prije tri dana je Radimir Čačić objavio kako je Slovenija izdala suglasnost za Plomin 3.

Ministarstvo objavljuje popis ponuda

O navedenom slučaju zatražili smo komentar iz Ministarstva gospodarstva. Najavili su da će u 'Dana 15. rujna 2012. godine bit će objavljen službeni popis svih ponuda sa iskazom interesa za izgradnju TEP C iz kojeg će biti jasno vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja koji je zainteresiran odnosno koji je poslao ponudu za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin C', stoji u priopćenju.

'Ne želimo ulaziti u točnost ili netočnost informacija na temelju kojih je Zelena akcija, ne po prvi puta, dezinformirala javnost', dodaje se.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.