Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Josipu Boljkovcu

Zdrug Jazovka podupire sudski postupak protiv Boljkovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski obredni zdrug (HOZ) Jazovka priopćio je danas kako podupire pravosudni postupak protiv Josipa Boljkovca, te kako se nadaju 'da je to tek početak jer tisuću i šest stotina lociranih jama poput Jazovke vapi za istinom, pravdom i osudom ubojica stotina tisuća žrtava'.

Ističu kako podupiru pravosudni postupak protiv Boljkovca, 'ne ulazeći u to što se u javnosti špekulira da je riječ o predizbornome folkloru'.

'Činjenica je da Hrvati već godinama iščekuju pravdu koju komunistički sinovi vješto izbjegavaju, prešućuju i skrivaju', navodi, uz ostalo, u priopćenju predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, Boris Prebeg, te ocjenjuje kako neki pojedinci putem medija provode pritisak na pravosuđe te se neobjektivno svrstavaju na stranu ratnih zločinaca.

Pročitajte i ovo Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Okupljeni negodovali Izviždan predsjedničin izaslanik na komemoraciji za žrtve pronađene u Jazovki na Žumberku Damir i Marija Žuvela (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pravosudna katastrofa Beskrajna priča: Bračni par iz Zadra spori se s državom već 63 godine i sve što traže jest da se sudovi "malo ubrzaju"

Napali i Pupovca

Prebeg se u priopćenju osvrće i na izjavu Milorada Pupovca kako će Republiku Hrvatsku prijaviti europskim institucijama vezano za nedavno uhićenje Josipa Boljkovca, nekadašnjeg šefa Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz svibnja 1945.

Predsjednik zdruga Jazovka navodi kako se Pupovac 'nije ni jednom riječju založio za hrvatske branitelje, npr. Veljka Marića koji trune u srpskom zatvoru' te da se 'naslađuje nebuloznim optužbama iz Beograda'.

Boris Prebeg ističe kako se Hrvatski obredni zdrug Jazovka već godinama zalaže za istinu o komunističkim zločinima, te daje potporu hrvatskim vlastima u vezi s razotkrivanjem tih zločina.

Sumnja se da je naredio smaknuće 21 osobe

Josip Boljkovac (1921. g.) uhićen je u srijedu, 2. studenoga, u svojoj obiteljskoj kući u Vukovoj Gorici, zbog, kako je naveo MUP RH, 'osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva'. 'Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba', navodi MUP.

>> Boljkovcu određeno 30 dana pritvora

Boljkovac je pred istražnom sutkinjom odbacio optužbe, a protiv njega je pokrenuta istraga i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti kaznenog djela za koje se tereti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene