Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Imate sudski postupak koji stoji godinama i ništa se ne događa? Otkrijte što sve možete učiniti

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Osoba koja je u sudskom postupku i smatra da nadležni sud nije odlučio o sporu u razumnom roku, može zatražiti pravo na sudsku zaštitu i naknadu.

Građanin koji smatra da nadležni sud nije odlučio u razumnom roku o postupku u kojemu je stranka u razumnom roku ima pravo na sudsku zaštitu.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Naime, sudski postupak treba biti pravomoćno okončan u roku od tri godine od njegova pokretanja. Ako nije rješen u tom roku, stranka u postupku može podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku sudu pred kojim se postupak vodi ili zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Osoba taj zahtjev podnosi sudu pred kojim se vodi postupak, a o njemu odlučuje predsjednik suda.

Rok za donošenje odluke o zahtjevu je 60 dana od dana njegova zaprimanja.

Ilustracija Kazna nezadovoljnom sucu, ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

U slučaju da se utvrdi da je zahtjev osnovan, odredit će se rok od najdulje šest mjeseci, osim ako okolnosti slučaja ne nalažu određivanje duljeg roka u kojem sudac mora riješiti sporni predmet.

Pročitajte i ovo Premijerska kandidatkinja stranke Možemo! Sandra Benčić SLUČAJNO I LAKO POPRAVLJIVO ILI? I Benčić ima problem s ispunjavanjem imovinske kartice: "To je previd, odmah ispravljam"

Pročitajte i ovo Higor Fiuza i njegov ljubimac Suluda ideja VIDEO Opako kažnjen nakon što ju je doveo na plažu: Razotkrio ga je video, a on tvrdi da je ona uživala, i to ne samo jednom

Ako se utvrdi da je zahtjev neosnovan te bude odbijen, osoba ima pravo na žalbu u roku od osam dana od primitka rješenja.

O žalbi odlučuje predsjednik neposredno višeg suda. Ako se zahtjev odnosi na postupak na Vrhovnom sudu - o žalbi odlučuje vijeće od tri suca tog suda. Žalba može biti odbijena kao neosnovana i time potvrđeno prvostupanjsko rješenje ili može biti preinačeno doneseno rješenje.

Ako predmet nije riješen ni u roku koji je odredio predsjednik suda na temelju osnovanog zahtjeva, stranka u sudskom postupku može neposredno višem sudu u roku od šest mjeseci podnijeti zahtjev za isplatu primjerene naknade.

Pročitajte i ovo Higor Fiuza i njegov ljubimac Suluda ideja VIDEO Opako kažnjen nakon što ju je doveo na plažu: Razotkrio ga je video, a on tvrdi da je ona uživala, i to ne samo jednom

Kod postupaka koji su u tijeku pred Visokim trgovačkim sudom, Visokim upravnim sudom ili Visokim prekršajnim sudom - o zahtjevu će odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske. O predmetima koji su u tijeku pred Vrhovnim sudom - o zahtjevu odlučuje vijeće od tri suca tog suda. Rok za donošenje odluke je šest mjeseci.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

 Određuje se novi rok u kojem sud pred kojim je postupak u tijeku mora riješiti sporni predmet, ali i visina primjerene naknade koja pripada podnositelju zahtjeva. Naknada ne može iznositi više od 35.000 kuna.

Protiv rješenja o zahtjevu za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku može se u roku od osam dana podnijeti žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. O žalbi odlučuje vijeće tog suda.

Pročitajte i ovo Tornado u Francuskoj tijekom vikenda VIDEO Snimljen tornado! Nevrijeme pogodilo Francusku

Pročitajte i ovo Ilustracija Porazno istraživanje 27 posto žena bile su žrtve psihičkog nasilja svojih sadašnjih ili bivših partnera

Rješenje o naknadi dostavlja se odmah nakon pravomoćnosti predsjedniku suda pred kojim je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku, predsjedniku Vrhovnog suda i Ministarstvu pravosuđa i uprave. Naknada se isplaćuje iz proračuna.

Nakon dobivanja rješenja o isplati naknade treba predati zahtjev, i to Ministarstvu pravosuđa i uprave, u Glavno tajništvo, Odjel za pisarnicu, osobno ili poštom na adresu Ulica grada Vukovara 49, 10000 Zagreb

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene