Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda već do sljedeće konferencije

Žbogar: Tražimo rješenja za deblokiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Bruxellesu da bi Ljubljana do sljedeće konferencije o pristupanju s Hrvatskom mogla ukloniti rezerve na otvaranje dvaju od tri poglavlja koji su još uvijek blokirani.

'Tražimo rješenje, u stalnom smo kontaktu kako s hrvatskom stranom, tako i s Europskom komisijom', rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žbogar tvrdi 'Slovenija nije prihvatila nikakve obaveze' Slika nije dostupna Samuel Žbogar najavio Slovenija će odblokirati samo 11 od 14 poglavlja!

Upitan mogu li se te rezerve ukloniti do sljedeće konferencije o pristupanju 19. veljače, Žbogar je izrazio nadu da je to moguće. 'Nadamo se da je to moguće, iako je u ovom trenutku to teško reći. Nemamo puno vremena zbog unutarnje procedure. Predsjednici vlada su se u Kranjskoj Gori dogovorili da će pokušati naći rješenje, za sada ga još nemamo', rekao je Žbogar.

Hrvatska mora otvoriti još pet poglavlja

Nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor 13. siječnja u Kranjskoj Gori, slovenski premijer Borut Pahor je najavio da će pokušati riješiti 'barem dva od triju aktualnih pitanja, tako da Slovenija više ne bi imala rezervi' u vezi s otvaranjem tih poglavlja. Na pitanje koja bi poglavlja Hrvatska mogla otvoriti, Žbogar je rekao da je riječ o poglavljima Okoliš i Ribarstvo.

Hrvatska još nije otvorila pet poglavlja u pregovorima s EU-om: Okoliš, Ribarstvo, Vanjska sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Prva tri tehnički su spremna za otvaranje, a nedostaje još suglasnost Slovenije.

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava čeka se pozitivna ocjena haškog tužitelja oko dostave dokumenata iz Oluje, a u Tržišnom natjecanju raspisivanje natječaja za privatizaciju brodogradilišta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene