Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog požara predaja u utorak

Žbogar najavio, ali nije predao odgovor na Rehnov prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nije ni u ponedjeljak predao slovenski odgovor na konačni prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi pred ad hoc arbitražnim sudom, iako je to ujutro bio najavio.

Žbogar je slovenskim novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavio da nije predao odgovor zbog požara koji je rano popodne izbio u sjedištu Europske komisije. Žbogar je nakon sastanka otputovao u Ljubljanu, a slovenski odgovor Europskoj komisiji trebao bi u utorak predati njihov veleposlanik pri EU-u. Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout izjavio je da u sljedećih tjedan dana neće biti sastanka predsjedničke trojke EU-a s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova i s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Taj sastanak se planira za sljedeći tjedan, ali još nije utvrđeno kada će se održati, doznaje se iz čeških izvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žbogar tvrdi 'Rehnov prijedlog prihvatljiv uz dopune' Slika nije dostupna Objavljen Rehnov prijedlog: Slovenija će tražiti izmjene

>> Slovenija danas predaje pisani odgovor na Rehnov prijedlog

Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. svibnja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila. Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru. Pritom je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono). Zbog bilateralnoga graničnog prijepora Slovenija već mjesecima blokira hrvatske pristupne pregovore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene