Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog zloporabe ovlasti uhićeno 6 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon opsežne kriminalističke obradbe u Tvornici lakih metala šibensko-kninska PU kazneno je prijavila, uglavnom zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, 6 osoba, od kojih troje iz TLM-a.

Kaznena prijava je, kako se navodi u policijskom priopćenju, Općinskom državnom odvjetništvu podnesena protiv odgovorne osobe u "Icebergu" zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju. Kako se dodaje, tim je nezakonitostima od svibnja 2005. do kraja siječnja 2007.
pribavljena protupravna imovinska korist od 924.000 kuna, odnosno TLM je oštećen za tu svotu.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

Policija ne navodi ime odgovorne osobe iz TLM-a koja se dovodi u vezu s tom nezakonitosti, no u Općinskom državnom odvjetništvu se doznaje da je kazneno prijavljen bivši predsjednik Uprave TLM-a Zdravko Petković. Prijavljen je zbog nezakonita zakupa Mehaničke radionice jednog od društava TLM-a te sklapanja štetna ugovora s tvrtkom "Sibnaval", koja je vlasništvo "Iceberga", tvrtke Drage Mačeka. 

Kao predsjednik Uprave Petković je "Icebergu" dao na besplatnu uporabu zemljište u Skradinu.

Petković je novinarima izjavio kako nije zaprimio kaznenu prijavu, ali i da se ne smatra odgovornim za kažnjiva djela koja se navode u policijskom priopćenju. "Svi ugovori koje sam potpisao bili su u interesu TLM-a, no ja ne znam u kojoj su mjeri ti dokumenti poštovani, jer je to nadležnost stručnih služba", rekao je Petković.

Doznaje se da je među prijavljenim osobama iz TLM-a i Tonći Kandido, trenutačno direktor Komercijalne službe u Tvornici valjanih proizvoda (TVP) u TLM-u. Osim njega kazneno su prijavljene i dvije odgovorne osobe zagrebačkog poduzeća "Meltala", a svi troje zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave radi nezakonite prodaje opasnog otpada aluminijske šljake iz TLM-a. 

Kako se navodi u priopćenju, aluminijski je otpad nezakonito izvezen iz Hrvatske u Sloveniju, pa u Njemačku tvrtki "Digler" kao neopasan otpad. Aluminijski otpad, registriran kao neopasan, skuplji je na tržištu zbog čega je pribavljena protupravna imovinska korist od 137.000 kuna.

Policija je kazneno prijavila i osobu u TLM-u zaduženu za blagajnu uzajamne pomoći, jer je u proteklih šest godina iz nje uzeto 147.000 kuna.

Kriminalistička je obradba provedena i zbog drugih slučajeva u TLM-u, među ostalim zbog prijenosa polovice poslovnih udjela tvrtke "Comala" iz Muenchena i TLM-Tradinga iz Šibenika na šibenski TLM d.d., postupka prikupljanja otpada iz pogona bivše elektrolize, odvoza aluminija umjesto željeznog otpada, ali policija nije utvrdila osnove za kaznenu
odgovornost osoba iz TLM-a ili drugih poduzeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene