Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon opsežne kriminalističke obradbe u Tvornici lakih metala šibensko-kninska PU kazneno je prijavila, uglavnom zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, 6 osoba, od kojih troje iz TLM-a.


Kaznena prijava je, kako se navodi u policijskom priopćenju, Općinskom državnom odvjetništvu podnesena protiv odgovorne osobe u "Icebergu" zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju. Kako se dodaje, tim je nezakonitostima od svibnja 2005. do kraja siječnja 2007.
pribavljena protupravna imovinska korist od 924.000 kuna, odnosno TLM je oštećen za tu svotu.

Vezani članci Požar, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Požar nedaleko od Šibenika lokaliziran: Vatrogasci se nadaju da će ga večeras ugasiti Gašenje požara s odlagališta otpada prema Industrijskoj zoni Podi u Šibeniku - 3 Zapalilo se odlagalište otpada u Šibeniku, požar lokaliziran nakon pet i pol sati

Policija ne navodi ime odgovorne osobe iz TLM-a koja se dovodi u vezu s tom nezakonitosti, no u Općinskom državnom odvjetništvu se doznaje da je kazneno prijavljen bivši predsjednik Uprave TLM-a Zdravko Petković. Prijavljen je zbog nezakonita zakupa Mehaničke radionice jednog od društava TLM-a te sklapanja štetna ugovora s tvrtkom "Sibnaval", koja je vlasništvo "Iceberga", tvrtke Drage Mačeka. 

Kao predsjednik Uprave Petković je "Icebergu" dao na besplatnu uporabu zemljište u Skradinu.

Petković je novinarima izjavio kako nije zaprimio kaznenu prijavu, ali i da se ne smatra odgovornim za kažnjiva djela koja se navode u policijskom priopćenju. "Svi ugovori koje sam potpisao bili su u interesu TLM-a, no ja ne znam u kojoj su mjeri ti dokumenti poštovani, jer je to nadležnost stručnih služba", rekao je Petković.

Doznaje se da je među prijavljenim osobama iz TLM-a i Tonći Kandido, trenutačno direktor Komercijalne službe u Tvornici valjanih proizvoda (TVP) u TLM-u. Osim njega kazneno su prijavljene i dvije odgovorne osobe zagrebačkog poduzeća "Meltala", a svi troje zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave radi nezakonite prodaje opasnog otpada aluminijske šljake iz TLM-a. 

Kako se navodi u priopćenju, aluminijski je otpad nezakonito izvezen iz Hrvatske u Sloveniju, pa u Njemačku tvrtki "Digler" kao neopasan otpad. Aluminijski otpad, registriran kao neopasan, skuplji je na tržištu zbog čega je pribavljena protupravna imovinska korist od 137.000 kuna.

Policija je kazneno prijavila i osobu u TLM-u zaduženu za blagajnu uzajamne pomoći, jer je u proteklih šest godina iz nje uzeto 147.000 kuna.

Kriminalistička je obradba provedena i zbog drugih slučajeva u TLM-u, među ostalim zbog prijenosa polovice poslovnih udjela tvrtke "Comala" iz Muenchena i TLM-Tradinga iz Šibenika na šibenski TLM d.d., postupka prikupljanja otpada iz pogona bivše elektrolize, odvoza aluminija umjesto željeznog otpada, ali policija nije utvrdila osnove za kaznenu
odgovornost osoba iz TLM-a ili drugih poduzeća.