Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon lavine žestokih negativnih reakcija javnosti zbog uklanjanja imovinskih kartica - SDP mijenja zakon.


Vladajući SDP odlučio je riješiti problem koji je doveo do toga da je Povjerenstvo za sukob interesa uklonilo imovinske kartice dužnosnika s interneta. Ide se u izmjenu zakona!

Naime, Agencija za zaštitu podataka Povjerenstvu je zabranila javno objavljivanje podataka o bračnom stanju dužnosnika, djeci, neto iznosu plaće dužnosnika prethodnog zaposlenja te kreditnom zaduženju prije stupanja na dužnost - imenu banke i roku otplate - što je rezultiralo uklanjanjem imovinskih kartica.

Ti podaci, tvrdi Peđa Grbin, predsjednik saborskog odbora za Ustav (SDP) moraju biti dostupni javnosti.

Vezani članci Sjednica Glavnog odbora SDP-a Grbin: "Danas slavimo pobjedu, u pravom trenutku smo bili na pravoj strani povijesti" Sjednica Glavnog odbora SDP-a SDP-ovci održavaju sjednicu Glavnog odbora stranke, Grbin poručio: "Oni žive u balonu, mi živimo u realnosti"

'Svatko štiti svoje područje i nismo uspjeli postići kompromis'

'Zbog toga ćemo predložiti jednu malu korekciju u zakonu o sprečavanju sukoba interesa koja bi osigurala da se na ova pitanja imovinskih kartica ne primjenjuju odredbe zakona o zaštiti osobnih podataka', kaže Grbin.

Znači li to da ća agencija morat povući svoju odluku?

'Naša odluka je usmjerena prema Povjerenstvu za sukob interesa kako bi se omogućilo povjerenstvu da nastavi sa objavljivanjem imovinskih kartica', poručuje Grbin.

Nije bila namjera, tvrdi ravnatelj Agencije za zaštitu podataka Anto Rajkovača, onemogućiti rad Povjerenstvu - već zaštititi dužnosnike.

'Ukoliko će doći do bilo kakve izmjene zakona, Agencija je tu da provodi zakon, ne da polemizira je li to potrebno ili ne', kaže Rajkovača.

Agencija radi sve po zakonu, tvrdi, i u cijeloj priči, uvjerava, nema zakulisnih igara. On sam, kaže, u imovinskoj kartici ništa ne skriva pa ni činjenicu da živi u stanu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova za koji plaća mjesečni najam u iznosu od 303 kune.

'Živim normalnim uobičajenim poštenim životom sa svojom familijom i nemam ni jednog razloga zatajiti niti jedan podatak pa čak on bio i privatni', kaže.

Ima li razloga nešto skrivati vaša zamjenica?

'Ja to ne znam to morate pitati gospođu Dolenc.'

Jeste li upoznati da je dobila stambeni kredit od HBOR-a?

'Nikad takvu stvar ne bih privatnu osobu ni pitao. Doista ne znam.'

Je li to možda jedan od razloga zašto je zamjenica htjela da se ovakva odluka provede?

'Ne, ne vjerujem', poručuje Rajkovača.

Zamjenica Dolenc na službenom je putu u Bruxellesu i nije bila dostupna za odgovore.

O izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa raspravljat će se već idući tjedan u Saboru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju