Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalija Orešković za Dnevnik Nove TV

'Svatko štiti svoje područje i nismo uspjeli postići kompromis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imovinske kartice dužnosnika više nisu javno dostupne. Razlog tomu je odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zabranila javno objavljivanje dijela osobnih podataka dužnosnika.

S predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalijom Orešković za Dnevnik Nove TV razgovarala je Sabina Tandara Knezović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUKOB INTERESA Pokrenut postupak protiv guvernera HNB-a Slika nije dostupna Podnio zahtjev Povjerenstvu Karamarko zatražio provjeru je li zbog supruge u sukobu interesa

Jeste li spremni prije upravnog spora sjesti za stol sa članovima Agencije da pokušate pronaći zajedničko rješenje?

Već smo sjeli jednom za stol, no svatko štiti svoje područje i nismo uspjeli postići kompromis. Ne znam hoćemo li uspjeti u budućnosti, no svakako ćemo pokušati.

Kakva se poruka šalje javnosti ovakvom zabranom?

Vjerujem da je riječ o privremenom rješenju. U interesu je javnosti, a rekla bih i dužnosnika, da se imovinske kartice u cijelosti pa čak i s podacima koje Agencija smatra spornima, vrate u javno objavu. Poruka građanima je da institucije rade svoj posao, a ponekad i prerevno brane svoja uvjerenja.

Iz agencije poručuju kako se vode europskom praksom - je li to europska praksa?

Odgovorno tvrdim da nije.

Ima li u demokraciji političar pravo na zaštitu podataka?

Sigurno da ima pravo na zaštitu određenog dijela svoje privatnosti, međutim, u ovom slučaju pričamo o podacima za koje je Zakon o spriječavanju sukoba interesa propisao da su javni. To su podaci koji služe građanima i koji uvidom u podatke iz imovinskih kartica dužnosnika provjeravaju jesu li sačuvali svoj integritet ili su stekli imovinu koju nisu mogli steći svojim zakonitim prihodima.

Više ne možete vidjeti što sve posjeduju Grabar Kitarović i Milanović
 

Oporba je uvjerena kako iz svega stoji vladajuća većina - vjerujete li vi u to? Znamo da 2011. Agenciji ništa nije bilo sporno.

Zna se dogoditi da institucije mijenjaju svoje stavove. Činjenica je da je naš novi elektronički obrazac izvješća o imovinskom stanju malo 'prodrmao' u smislu onemogućavanja dužnosnicima da neke podatke skrivaju. No, treba maknuti politiku sa strane. To je jedna pravna bitka koju ćemo vjerujem dobiti pred za to nadležnom institucijom, odnosno Upravnim sudom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene