Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez izmjene zakona

'Zbog dva grama ćeliju sam dijelio s velikim dilerima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam priču bivšeg ovisnika o heroinu, Zvonimira.

Hoće li se ukinuti zatvor za posjedovanje male količine lake droge? O tome razmišljaju u Ministarstvu pravosuđa, no premijerka Jadranka Kosor zauzela je čvrst stav. Nema lakih i teških, droga ostaje droga, barem po hrvatskom zakonu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Zvonimir je deset godina bio ovisnik o heroinu. Zbog posjedovanja dva grama žutog praha, odležao je sedam mjeseci u zatvoru. Koliko je zatvor pomogao? 'Pomogao mi je da se skinem unutra, da se skinem s heptanonima. Skineš se i onda si čist, ali nije stvar u tome', rekao je Zvonimir. Smatra da je nelogično i nepravedno što je morao dijeliti ćeliju s dilerima koji su uhićeni s nekoliko kilograma.

>> 'Zašto bi oni koji 'duvaju' bili povlašteni?'

'Znači ti i ja možemo sad tu đoksu zapaliti i događa nam se da netko naleti, dolazi policija i hapsi nas kao da smo najveći kriminalci, a u biti lake droge to nisu', kaže Zvonimir. Ali premijerka se s njim ne slaže. 'Mi ne razlikujemo lake i teške droge', rekla je Kosor koja vapaje ovisnika ne želi čuti. 'Nikakve izmjene kaznenog zakona nisu dogovorene niti se u ministarstvu pravosuđa koje je ovlašteno mijenjati zakon radi na tome, niti postoji bilo kakvo povjerenstvo, prema tome promjena nema', kaže Kosor.

Iz ministarstva pravosuđa su nam potvrdili kako već duže vremena postoji radna skupina koja razmatra na koji način promijeniti postojeće propise za droge. Kako je moguće da premijerka za nju ne zna, nejasno je. I struka se zalaže za promjene. 'Pa ne može to ovako ostati. Represivni aparat je ovaj čas u mogućnosti široko zahvaćati u ponašanja ogromnog broja mladih ljudi', rekao je dr. Slavko Sakoman. U prvih šest mjeseci ove godine zbog droge je u zatvoru bilo više od 1.200 ljudi. Godišnje državu stoje 140 milijuna kuna. Mnogi od njih zbog neznatnih količina. Prema jednom od novih prijedloga uvjetnim osudama za neznatne količine, rasteretili bi se zatvori. Zasad su sucima ruke vezane.

Treba li ukinuti zatvorsku kaznu za posjedovanje male količine lake droge?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene