Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekshumacije masovnih grobnica, utvrđivanje identiteta žrtava, nestalih, utvrđivanje očinstva. Sve je to dio posla djelatnika Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu koji je u srijedu obilježio 80 godina postojanja.


Kosti, ubojstva, masovne grobnice - sve to dio je svakodnevice zaposlenika Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. 'Čovjek se tijekom vremena navikne, na neki način rješavate, dolazite do istine svojim radom i radi toga je taj posao i zanimljiv', prof.dr.sc. Milovan Kubat.

Vezani članci Tragedija u Kninu - Ilustracija - 1 Tragedija u Kninu: Obdukcija otkrila uzrok smrti dječaka kojeg je otac ostavio u automobilu Strava na Papuku - 4 Tragedija na Papuku: Muškarci koji su se smrznuli bili su slabo obučeni i u tenisicama. Još se ne zna što su radili usred mećave

'Mogu jedino reći da je to za mene jedan potpuno normalan posao, bez ikakvog psihičkog napora. Fizički je dosta naporan', dodaje pomoćnik pri obdukciji, Siniša Cujan.

Naporan i težak, ali iznimno važan posao. 'Rješavamo sudbine od kriminalističkih slučajeva, od nestalih osoba i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava rata', kaže dr. Kubat.

SMRT JE DIO NJIHOVOG POSLA U ovim prostorijama nema mjesta za emocije

Iz kosti koje prikupe na mjestima masovnih grobnica izoliraju DNA. Te uzorke uspoređuju s DNA članova obitelji. Upravo su oni zaslužni za više četiri tisuće identificiranih žrtava Domovinskog rata.

'Mogu reći da je to respektabilan postotak ne samo u našim okvirima, nego i u Europskim i svjetskim. I radi toga smo i prepoznati u nekim situacijama tako da za međunarodni komitet Crvenog križa radimo identifikacije žrtava iz Gruzije i okolnih zemalja na Kavkazu', dodaje dr. Kubat.

Njihov je posao i utvrđivanje očinstva za što kažu uvijek poraste interes, nakon medijskih izvještaja.

Ipak, najveći dio vremena oduzimaju im obdukcije. U osamdeset godina koliko postoje, ovdje je obduciran cijeli jedan grad veličine Osijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook