Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasačka mjesta na hrvatskim parlamentarnim izborima na području Srbije zatvorena su u subotu u 19 sati, a prvi dan glasovanja protekao je bez većih problema.


Izborna će mjesta biti ponovno otvorena u nedjelju od sedam do 19 sati.

Vezani članci Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu" Panoramski pogled na Mostar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom

Državljani Hrvatske s pravom glasa i koji su za izbore registrirani glasuju na ukupno petnaest izbornih mjesta u Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Janjevu na Kosovu. 

Zatvorena birališta u BIH

U 19 sati u subotu zatvorena su birališta na području Bosne i Hercegovine gdje su tijekom dana na hrvatskim parlamentarnim izborima glasovali hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji.

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te informacijama iz hrvatskih konzulata u BiH, prvi dan glasovanja za novi saziv Hrvatskog sabora protekao je bez bilo kakvih ozbiljnijih poteškoća.

Pritužbe su dolazile uglavnom od hrvatskih državljana koji nisu ispunili zakonsku obvezu prethodne registracije pa nisu mogli glasovati jer ih nije bilo na biračkim popisima. Gong je također javio o nekoliko slučajeva gdje su predsjednici ili zamjenici predsjednika pojedinih biračkih odbora bili članovi stranaka te o jednom kršenju izborne šutnje.

Pravo glasa za XI izbornu jedinicu u BiH ima nešto više od 280 tisuća osoba s hrvatskim državljanstvom.

U BiH su bila otvorena 124 glasačka mjesta, a toliko će za hrvatske birače u toj zemlji biti otvoreno i u nedjelju od 7 sati ujutro.