Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori

Zatvorena birališta, očekuju se prvi rezultati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u nedjelju odlučivali između četvero kandidata koji su se u prvom krugu natjecali za predsjednički mandat.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu moglo je glasovati oko 3,8 milijuna birača na ukupno 6350 biračkih mjesta.

Pročitajte i ovo Plenković, Tomašević i Grbin na biralištu Političari pohrlili na birališta FOTO Milanović glasao pa optužio premijera za kršenje izborne šutnje. Glasali i Plenković, Grbin, Tomašević... Slika nije dostupna Stožer Ive Josipovića Milanović: 'Nemojte se navući na HDZ. Nemojte pustiti da se ta ekipa vrati na vlast'

Potporu za predsjednički mandat, uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića (SDP) traže Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid).

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore.

Zatvaranjem birališta prestala je dvodnevna izbora šutnja tijekom koje je u klasičnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

UŽIVO Provjerite tijesne rezultate izlazne ankete

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Među gradovima, najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Glasovati se može do 19 sati, sat poslije na stranicama Državnog izbornog povjerenstva počet će se objavljivati rezultati koji će se neprestano ažurirati.

Izborni dan je prema podacima GONG-a do 12 sati protekao u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježne oluje koja je zahvatila većinu Hrvatske. U toj nevladinoj organizaciji zaprimljene su dojave građana koje su se odnosile na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene