Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deinstitucionalizacija

Zatvoren Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Čepinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u srijedu je u Čepinu u blizini Osijeka zatvorila dislociranu jedinicu osječkoga Doma za psihički bolesne odrasle osobe, čiji će korisnici od sada živjeti u stambenoj zajednici.

Zatvaranje te dislocirane jedinice dio je projekta deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi koji Ministarstvo socijalne politike i mladih aktivno provodi posljednje tri godine, a cilj mu je da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama, nego da ih se organiziranim stanovanjem uključi u život zajednice.

Pročitajte i ovo Obitelj Madunić Ipak, ima sretnih vijesti Tomislav je paralelno radio i nekoliko poslova kako bi prehranio obitelj. A onda je dobio moždani udar... Slika nije dostupna Propao je strop U požaru u Čepinu izgorjela obiteljska kuća: Potvrđeno da je pronađeno tijelo starijeg muškarca

Na zatvaranju čepinskoga Doma za psihički bolesne odrasle osobe u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potpredsjednica Vlade Opačić rekla je da je to druga ustanova takvog tipa u Hrvatskoj koja se zatvara, ocjenjujući to velikim pomakom u sustavu. U protekle tri godine oko 400 ljudi premješteno je iz institucija i omogućen im je život u stambenim zajednicama, istaknula je Opačić.

Opačić: Otpis duga za 60.000 građana

Ministarstvo je za taj projekt osiguralo stanove od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji su godinama bili neiskorišteni, rekla je, dodajući da su sada uređeni i opremljeni, a neki se uzimaju u najam.

Ministrica Opačić najavila je kako će se taj projekt nastaviti jer dosadašnjim korisnicima ustanova omogućuje znatno kvalitetniji život, a ministarstvo se za realizaciju tog projekta prijavilo i za EU fondove.

Ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ladislav Lamza rekao je da su prvi korisnici ustanove prije dvije godine premješteni u stambene zajednice, u kojima žive uz organiziranu potporu djelatnika tog doma i njihovo se zdravstveno stanje poboljšalo. Dodao je kako 40 osoba iz te institucije danas živi u 13 stanova u Osijeku, a do kraja godine očekuje se premještanje još 52 korisnika.

Nakon zatvaranja institucije, ministrica Opačić posjetila je štićenike u njihovoj novoj stambenoj zajednici u Osijeku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene