Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na poziv Predsjednice Vučiću

Tko nam i kako vodi vanjsku politiku? "Dačić radi prezentaciju Jasenovca, a Hrvati se ponašaju kao u filmu 'Glup, gluplji, najgluplji'"

Miro Bulj u Saboru (Foto: Pixell)
Miro Bulj u Saboru (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Miro Bulj u Saboru (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Zastupnici u Saboru komentirali su poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i to u vrijeme kada Vlada premijera Andreja Plenkovića Srbiji šalje diplomatske note. Miro Bulj, zastupnik Mosta, kaže kako se hrvatski dužnosnici ponašaju kao u filmu "glup, gluplji, najgluplji".

"Nije problem suradnje dva naroda nego problem hrvatske vanjske politike i tko ju vodi. Tjednima se šalju note, Dačić radi prezentaciju Jasenovca i Hrvate proglašava kako proglašava, a Hrvati se ponašaju kao u filmu "Glup, gluplji, najgluplji". Jer ako u jednom danu imamo note premijera Plenkovića i ministrice Burić, a odnos Predsjednice i predsjednika Vučića podsjeća me na onaj Pahor-Kosor. Očito su prekrasni odnosi između Predsjednice i predsjednika Srbije jer on bi morao mnogo znati o zarobljenima koji su tamo ostavili svoje živote, a i vrijeme je da se ispriča. Očekujem od Predsjednice i predsjednika Vučića da se donese rješenje o isplati ratne štete Hrvatskoj u iznosu od 40 milijardi eura. I da se Srbija ispriča", ocijenio je Bulj dodavši da mu nije jasno koja je uopće vanjska politika Hrvatske iako se "ponosimo da na čelu države imamo karijerne diplomate".

Zastupnik HDZ-a Stevo Culej također od Srbije očekuje pomoć oko pitanja nestalih.

"Očekujem od srbijanskog predsjednika da kad uđe na Bajakovo pogleda desno prema Tovarniku i neka se sjeti, pošto je danas 20 godina od dana kada je Tovarnik plakao za 48 ubijenih mještana koji su ekshumirani iz zajedničke grobnice. Za ubojstva nitko nije odgovarao kako treba, a ako već srbijanski predsjednik dolazi u Hrvatsku neka pokuša u svojoj Srbiji pronaći podatke za bar jednoga ubijenog u Tovarniku pa da ih donese", kaže Culej.

Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a
, napominje kako je, bez obzira na očitu nekoordinaciju Banskih dvora i Pantovčaka, jedino značajno da do susreta hrvatske predsjednice i srbijanskog predsjednika dođe kako bi se smirile negativne strasti i poruke i zaustavili tonovi koji proizvode neprijateljstva s obje strane.

"Tu su i otvorena pitanja vezana uz izbjeglice, ratne zločine, prava manjina i granice, tu imamo i ekonomsku suradnju i koristi koje sve države u regiji trebaju imati od nje. Tu je i pitanje europske perspektive cijele regije.

Znamo da se na susretu radi mjesecima, sve je bilo pripremljeno pa ostavljeno za neka bolja vremena, a sada se odlučilo, da se usprkos relativno lošoj atmosferi, napravi rez bez obzira što nosi određene rizike sa sobom, no nosi i smjelost i odgovornost", zaključio je Pupovac.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene