Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici nacionalnih manjina ustrajali su u namjeri da s mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivom Sanaderom prvo pregovaraju skupno o zajedničkoj platformi, a tek potom pojedinačno, o specifičnim problemima svake manjine.


Iako je Sanader danas najavio da će s manjinskim zastupnicima prvo razgovarati pojedinačno, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanković je kazao kako su manjinci danas
održali još jedan sastanak, na kojem je još jednom utvrđeno da će se inzistirati na zajedničkom nastupu.

Vezani članci Nikola Grmoja Grmoja šokirao izjavama i izazvao niz reakcija: "Jedna od skandaloznijih izjava nekog saborskog zastupnika'' Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

"Dogovorili smo se da ćemo prvo pregovarati zajedno i rješavati pitanja koja su zajednička za sve manjine, a tek potom o specifičnim potrebama", rekao je Tanković. 

>> Sanader: Očekujem sporazum s manjinama

Napomenuo je da je predstavnik manjinskih zastupnika sa zajedničkom platformom već upoznao
Sanadera, kao i šefa SDP-a Zorana Milanovića.

"Milanović je u potpunosti prihvatio tu platformu, dok od Sanadera još nismo dobili povratnu informaciju", kazao je.

Naglasio je i da je temeljno pitanje koje tišti bošnjačku nacionalnu manjinu činjenica da je veći dio Bošnjaka popisan kao Musliman.

"Dok se to pitanje ne riješi, nama niša ne znače kvote za nacionalne manjine", kazao je Tanković, koji žali zbog činjenice da njegovi kolege manjinski zastupnici nisu jednodušno podržali zahtjev da se svi Muslimani u popisima birača prevedu u Bošnjake.

Kazao je i kako je, upravo zbog te činjenice, dio Bošnjaka
nezadovoljan skupnim pregovorima s mandatarom, no naglasio je kako će se ipak držati dogovora o zajedničkom nastupu, a tek nakon zajedničkih pregovora pristupiti pregovorima o specifičnim bošnjačkim pitanjima.

Tanković je kazao i da manjine neće čekati Sanaderov poziv, nego predložiti da ih zajednički primi u četvrtak.

Da će manjinci pregovarati skupno tvrdi i zastupnica češke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil, koja, međutim, kaže da zastupnici očekuju poziv mandatara.

Ipak, sasvim je sigurno da do sastanka neće doći danas, jer dio zastupnika nije u Zagrebu, pa sastanak treba očekivati najranije sutra, tvrdi Čuhnil.